Til hovedinnhold
julemat

Engelsk fruktkake med royal icing

En ekte, engelsk fruktkake bruker minimum to uker på å bli klar – og den er verdt hvert sekund av ventetiden.

Engelsk fruktkake med royal icing

2t 30min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

12 porsjoner

Dette trenger du:

dadler (uten steiner, grovhakket)

tørket frukt (bruk en mix av rosiner, korinter, aprikos, tranebær, fiken eller svisker)

klementiner (revet skall og saft)

sitron (revet skall og saft)

whiskey (brandy, sherry eller rom, kan også erstattes med klementin- eller appelsinsaft)

romtemperert smør

brunt sukker

store egg (romtempererte)

hvetemel

bakepulver

vaniljesukker

malt kanel

malt stjerneanis

malt nellik

malt ingefær

salt

finmalte mandler

grovhakkede hasselnøtter

Dette trenger du til royal icing / glasur:

melis

eggehviter

sitron (saften)

Fremgangsmetode

Forvarm ovnen til 150˙C. Smør kakeformen og dekk med bakepapir på bunnen og langs sidene. Kle utsiden av kakeformen med dobbelt lag fuktig avispapir og fest med kjøkkenhyssing. Dette er for å forhindre at sidene blir for varme og brenner kaken.
Grovhakk dadlene og sørg for at de forskjellige tørkede fruktene er ca. samme størrelse.
Ha frukten i en kasserolle sammen med revet skall av klementin og sitron. Hell over spriten og kok opp. For en alkoholfri kake, benytt klementin- eller appelsinsaft i stedet.
Senk temperaturen og la fruktblandingen småkoke i 5 minutter før den avkjøles helt.
Pisk smør og sukker til det blir hvitt og luftig.
Pisk inn ett og ett egg.
Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker, krydder og salt og rør sammen med det våte. Pass på at det ikke er igjen noen melklumper.
Rør til slutt inn frukt, malte mandler og hakkede hasselnøtter og hell kakerøren over i kakeformen.
Stek kaken nederst i ovnen i 2-2,5 timer. Dekk med aluminiumsfolie underveis dersom det er nødvendig for å forhindre at kaken blir brent på toppen.
Avkjøl kaken helt på rist. Pakk fruktkaken inn i plastfolie og la den modnes i minimum 2 uker før den pyntes med glasur og er klar til servering. Oppbevares kjølig, men ikke i kjøleskapet.
For å mate den ferdig stekte fruktkaken med mer sprit eller klementinsaft, stikk små i toppen og hell over 1-2 spiseskjeer væske. Dette kan gjøres i flere omganger, men senest en uke før kaken skal dekoreres med glasur.

Slik lager du royal icing/glasur

Bruk kjøkkenmaskin med visp og rør sammen melis og eggehviter.
Tilsett sitronsaften og pisk videre til en luftig, tykk og hvit glasur. Ha i litt vann dersom konsistensen blir for stiv/tykk.
Smør glasuren utover kaken og la den lufttørke en stund før servering. Pynt gjerne med rosmarinstilker og tyttebær.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆