Å spise glutenfritt trenger ikke å være kjedelig. Rene råvarer som fisk, kjøtt, melk, egg, frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgvekster er alle naturlig glutenfrie.
Det er gluten som gir melet den gode bakeevnen, og de fleste kornslag inneholder gluten. Du kan imidlertid bruke hirse, ris, mais, bokhvete og glutenfri havre som gode alternativer.
I tillegg er også linfrø, gresskarfrø, solsikkefrø, sesamfrø og nøtter deilige å blande inn i baksten.
Hvis du vil bli inspirert og lære mer om temaet, har Norsk cøliakiforening jevnlige bakekurs med nyttig informasjon og tips til glutenfri bakst.
Eller du kan prøve en av disse 9 favorittkaker uten gluten, som alle smaker fantastisk!
1. Glutenfri engelsk kaffekake med valnøtter og revet sjokolade

Kaffekake med valnøtter og revet sjokolade. Foto: glutenfreelifesaver.no.
Denne lekre kaken er signert Ingvild Kristine, som driver bloggen The Glutenfree Lifesaver. Det er faktisk hennes favorittkake.
– Jeg er egentlig ingen kaffedrikker, men den kremete smaken av nykvernet kaffe blandet med valnøtter og fløyelsmyk smørkrem, er rett og slett for innbydende til å motstå! sier hun.
Ingvild Kristine tipser om at kakebunnene må være helt avkjølte før du begynner å pynte, ellers smelter fyllet. Servere gjerne med kaffe ved siden av.
>> Se oppskrift på glutenfri engelsk kaffekake på bloggen The Gluten Free Life Saver
2. Israelkake

Kremet og luftig glutenfri sjokoladekake med sjokoladepudding og karamellfromasj. Foto: detsoteliv.no.
– Jeg ble faktisk helt slått i bakken av de nydelige smakene i denne kaken, sier Kristine Ilstad, damen bak bloggen Det søte liv.
Hun kan avsløre at denne glutenfrie kaken inneholder to ferdigprodukter fra dagligvarebutikken. Den myke sjokoladekakebunnen består av sjokoladepuddingpulver, samt luftig karamellfromasj. Alt er dekket med deilig sjokoladeglasur.
>> Se oppskrift på israelkake på bloggen Det søte liv
3. Glutenfri nøttebunn med fyldig sjokoladekrem

Glutenfri nøttebunn med fyldig sjokoladekrem. Foto: smakavhimmel.com.
– Denne allsidige kakebunnen har mange muligheter, forteller Caroline på bloggen Smak av himmel.
Hun foreslår å servere den med en fyldig sjokoladekrem, som på bildet. Alternativt kan du bruke pisket krem og bær eller lemon curd på toppen. Kakebunnen kan også brukes til iskake, gjerne sammen med en bringebærmousse .
Kaken kan gjerne fryses, og tas frem når du får gjester. Får du ikke tak i kokosblomst-sukker, bruker du bare vanlig sukker i stedet.
>> Se oppskrift på glutenfri nøttebunn med fyldig sjokoladekrem på bloggen Smak av himmel
4. Nøttemarengs med krem og bringebær
Et hav av deilige bringebær topper denne marengskaken til Elin fra bloggen Krem.no.

Nøttemarengs med krem og bringebær. Foto: krem.no.
Hun har gitt pavlovaen en ny vri med malte nøtter i bunnen.
Elin har brukt pistasjnøtter, men tipser om at hasselnøtter, valnøtter, pecannøtter og mandler er andre gode alternativer. Bunnen kan du lage flere dager i forveien.
>> Se oppskrift på nøttemarengs med krem og bringebær på bloggen Krem.no
5. Glutenfri sommerkake med bær og mørk sjokolade

Glutenfri sommerkake med bær og mørk sjokolade. Foto: Happy Food Stories.
Hemmeligheten bak denne kaken fra bloggen Happy Food Stories ligger i bunnen – som er laget av kikerter og bønner.
– Den er ikke tilsatt noe ekstra fett, fordi bønnene i seg selv sørger for at den blir veldig saftig, forklarer Hanna.
Bruk gjerne frosne bær hvis du har det, men husk å tine dem først, så de ikke avgir for mye væske i kaken.
>> Se oppskrift på sommerkake med bær & mørk sjokolade på bloggen Happy Food Stories
6. Rå glutenfri sjokolademoussekake med nøttebunn
Rå glutenfri sjokolademoussekake med nøttebunn. Foto: Happy Food Stories.
Stort enklere – og mer smakfullt – blir det ikke! Denne sjokoladekaken trenger du ikke engang å steke.
– Smak deg frem så kremen blir akkurat så søt som du liker, tipser Hanna bak bloggen Happy Food Stories.
– Granateple er veldig godt, og så er det jo ganske dekorativt i samme slengen, konstaterer hun.
Sett kaken i fryseren minst to timer før servering. Ta den opp 20-30 minutter før servering for perfekt konsistens.
>> Se oppskrift på rå glutenfri sjokolademousskake med nøttebunn på Happy Food Stories
7. Glutenfrie brownies

– Verdens beste glutenfrie brownies, hevder Ingvild Kristine, innehaver av bloggen The Gluten Free Life Saver.
Hun mener at browniesene smaker enda bedre et par dager etter de er laget.
– De blir bare mykere, og mer «fudgy» jo lenger de står! forteller hun.
>> Se oppskrift på glutenfrie brownies på bloggen The Gluten Free Life Saver
8. Ostekake med hvit sjokolade og jordbær

Glutenfri ostekake med hvit sjokolade og bunn av gresskarkjerner og tørkede aprikoser. Foto: All Over Press.
Denne herlige ostekaken fra Allers.no smaker friskt, og er lett å lage. Den skal ikke stekes, og bunnen er laget av gresskarkjerner og tørkede aprikoser.
Du kan bytte ut jordbærene med andre bær hvis du foretrekker det. Både bringebær og blåbær er gode alternativer
>> Se oppskrift på ostekake med hvit sjokolade og jordbær hos kk.no
9. Glutenfrie sjokoladecookies

Glutenfrie sjokoladecookies. Foto: Krem.no.
– Disse smaker søtt som sukkertøy og er proppa fulle av sjokolade, skriver Elin på bloggen sin Krem.no.
Kakene er superenkle å lage, og ferdige på et øyeblikk.
Serveringstipset til Elin er å knuse dem over litt vaniljeis. Hun har brukt små sjokoladepletter, men du kan også bruke vanlig hakket sjokolade eller kjøpe ferdige sjokoladedråper.
>> Se oppskrift på glutenfrie sjokoladecookies på bloggen Krem.no.