Få ting er så innbydende som en marsipankake i festskrud. Det vet konditorene hos Goman Bakeriet på Jæren alt om. Hele året baker de festkaker med vakker kakepynt til konfirmasjoner, jubileer, dåpsfester og høytider som jul og påske.
Mai er høysesong for festkaker. Bestillingene kommer via minkake.no , hvor folk kan bestille sin personlige festkake med flott kakepynt og få den levert hos Coop-butikker i hele landet.
- Marsipanroser og personlige bilder på sukkerprint er svært populær kakepynt, forteller driftsleder Jarle Valskaar hos Goman Bakeriet på Jæren.
<<PRØV OGSÅ: Lag eplepai i vakker roseform - det er faktisk ikke så vanskelig som det ser ut som!>>
Blomstrende kakepynt-trend
Marsipanroser er like klassisk vakre som de er moderne. Konditor Camilla Mathisen hos Goman Bakeriet på Jæren følger nøye med på kaketrendene, og er spesielt svak for kakepynt av blomster.
- Både marsipanroser, kandiserte blomster og friske blomster er nydelig kakepynt på marsipankake. Men sjekk at blomsten er spiselig før du pynter med den, sier hun.

Men en kombinasjon av marsipanblomster, kandiserte blomster og friske blomster får du en vakker og moderne festkake.
Spiselige blomster som er fine som kakepynt
Ifølge nettstedet Ernæringsportalen, er det mange blomster som både er spiselige og egner seg som kakepynt:

Goman Bakeriet leverer ferske varer til alle Coop Mega-butikker i hele Norge.
- Stemorsblomster
- Roser
- Lavendel
- Syrin
- Stokkrose
- Ringblomst
<<GÅ IKKE GLIPP AV: 3 nye Pavlova du MÅ smake>>
Slik kandiserer du blomster
Konditor Camilla Mathisen viser deg hvordan du kandiserer stemorsblomster. Du kan bruke samme teknikk for å kandisere alle typer spiselige blomster.
1. Plukk de vakreste blomstene fra planten og legg dem på et kjøkkenpapir. Bruk helst blomster fra din egen hage, som ikke er sprøytet med plantevernmidler.

Trinn 1: Velg de vakreste blomstene og legg dem til side.
2. Visp sammen eggehvite fra 1 stort egg. Bruk en pensel og pensle på eggehvite på kronbladene til hver blomst. Pass på at det ikke blir for mye eggehvite på hver (tørk av forsiktig hvis nødvendig). Strø over sukker og legg til tørk.

Trinn 2: Du trenger sukker, pensel og eggehvite for å kandisere stemorsblomster.
3. La blomstene ligge til tørk et mørkt og romtemperert sted i 24-48 timer før de er ferdig kandisert.

Trinn 3: Etter tørking er de kandiserte stemorsblomstene ferdig til pynt
<<LES OGSÅ: Lag regnbuekaken alle snakker om>>
Slik lager du marsipanroser
Konditor Camilla Mathisen viser deg hvordan du lager vakre marsipanroser til festkaken.
1. Beregn cirka 20 gram marsipan per rose. Fordel noen dråper konditorfarge i marsipanen hvis du ønsker en delikat pastellfarge på rosen. Kna marsipanen til fargen er fordelt. Form en kjegleformet knopp og sju små baller i lik størrelse.

Trinn 1: Lag sju like store kuler og en kjegleformet knopp.
2. Legg ballene mellom to lag plast og klem dem ut til jevne sirkler (cirka 3,5 cm i diameter), bruk gjerne håndbaken. Rull sirkelen rundt knoppen, legg neste sirkel inn før du er helt ferdig med første. Fortsett slik til alle sirkelen er brukt opp.

Trinn 2: Rull sirklene rundt knoppen, fortsett til alle sirkelen er brukt opp.
3. Brett ut rosebladene på toppen underveis, slik at formen blir som en halvt utsprunget rose. Skjær av nederste delen av rosen, slik at den står støtt på kaken.

Ferdig marsipanrose: Når alle sju sirklene er rullet rundt og festet, bretter du ned kronbladene slik at rosen ser naturlig ut.
PS! Har du ikke tid til å bake festkake, kan du bestille den via minkake.no. Her kan du velge mellom blant annet marsipankake, bløtkake, sjokoladekake, kransekake og ostekake.
Alle kakene er håndlaget av konditorer i Goman-bakeriene, du finner listen over hvilke Coop-butikker du kan hente kaken i på minkake.no.