

Ingenting slår duften av nybakte kanelboller! Kanskje med unntak av smaken av kanelboller med epler og marspian. Det er så godt at du kommer til å bake denne kanelbollekaken mange ganger!
Trikset som gir saftig kanelbollekake
Gjærbakst kan være litt vanskelig. Elting, heving og ventetid kan kanskje se skremmende ut. Men denne grunnoppskriften på bolledeig er nøye utprøvd, og ved å bruke langsom kaldheving blir deigen mer medgjørlig.

Smøret tilsettes inn i en ferdig eltet deig og er også med på å gi en mer smidig deig. Deigen skal ligge kjølig i minst 1-2 timer, men kan gjerne ligge over natta også. Da tar det ikke mange minuttene å sette deigen kvelden før du skal bake.
Slik lager du kanelbollekake - steg for steg:
Hele oppskriften - inkludert knallgod gjærdeigoppskrift - finner du nederst i saken.

1. Smør halvparten av fyllet utover deigen.

2. Brett deigen i to og forsegl kantene ved å klemme dem sammen.

3. Kjevle den brettede deigen ut til original størrelse og fordel resten av fyllet. Rull deigen sammen til en lang pølse.

4. Skjær deigen i 10 like deler.

5. Fordel kanelbollene i en stor springform (28-30 cm) som er smurt med litt smør eller matfett.

6. Pensle bollene med et pisket egg. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Følg med underveis og dekk til hele formen med bakepapir om den blir for mørk.
Kanelbollekake med eple og marsipan
Deig:
- 20 g fersk gjær
- 2 dl kald melk
- 1 egg
- 400 g hvetemel
- 50 g sukker
- 1 klype salt
- 1 ts kardemomme
- 100 g smør, kaldt
Slik gjør du:
- Rør gjæren ut i kald melk med en visp, og visp så inn egget.
- Bland hvetemel med sukker, salt og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Ha det våte i det tørre og elt til du har en smidig deig. Ca. 5 minutter.
- Del kaldt smør i terninger og ha det i deigen litt etter litt mens det eltes. Deigen skal eltes til sammen ca. 10-15 minutter. Deigen skal være litt bløt og klissete.
- Strø litt mel på benken og hell deigen ut av bollen. Samle den sammen i en plastpose og la deigen avkjøles i 1-2 timer, eller gjerne over natten.
Fyll:
- 150 g smør, romtemperert
- 100 g sukker
- 1 ss kanel
- 100 g eplemos
- 100 g marsipan
Ekstra:
- 1 egg til pensling
- 1 håndfull mel til utkjevling
- 2 ss smør eller matfett til smøring av formen
- 1 ss melis til topping, valgfritt
Slik gjør du:
- Lag fyllet ved å blande sammen romtemperert smør, sukker, kanel og eplemos i en kjøkkenmaskin. Smuldre inn marsipan til slutt. Sett fyllet til side.
- Ta frem deigen fra kjøleskapet og rull den ut til en stor firkant. Bruk så lite mel som mulig under kjevlingen. Smør halvparten av fyllet utover deigen.
- Brett deigen i to og forsegl kantene ved å klemme dem sammen.
- Kjevle den brettede deigen ut til original størrelse og fordel resten av fyllet. Rull deigen sammen til en lang pølse.
- Skjær deigen i 10 like deler og fordel dem i en stor springform (28-30 cm) som er smurt med litt smør eller matfett.
- Dekk formen med et håndkle og sett den et lunt sted til heving i 1 time.
- Pensle bollene med et pisket egg. Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Følg med underveis og dekk til hele formen med bakepapir om den blir for mørk.
- Ta ut kaken og la den avkjøles litt før du løsner ringer i springformen. Dryss gjerne over litt melis. Bryt løs stykker av kaken og nyt!