Høsten er en deilig tid for mange flotte norske råvarer, blant annet verdens beste epler. Og når det bugner av norske epler i butikkene er det bare å finne fram sin aller beste oppskrift på eplekake og invitere til litt nybakt høstkos.

Ekstra saftig eplekake i langpanne

Det er noe helt spesielt med eplekaker. Smaken er vidunderlig velkjent og bare duften av krydder og frukt i skjønn forening lokker store og små ut på kjøkkenet for å få en smak. Aller best er det når man kan lure seg til en liten prøvesmak mens kaken fremdeles er varm.

Denne eplekaka er så klassisk som den kan bli. Den blir vidunderlig høy og lekker til å være en langpannekake, og alle eplene gjør kaken ekstra saftig. Best av alt er at den er superenkel å lage.

<<PRØV OGSÅ: Eplepai med eventyrlig karamellsaus>>

Klassisk eplekake i langpanne

Et lite dryss brunt sukker gjør eplekaka knasende sprø på toppen.

Kanel og sukker hører selvsagt med for å få den gode smaken. Og med et lite dryss brunt sukker får kaken et lett knasende topplokk som kontrast til den myke og deilige kjernen.

Bak med norske epler

Den viktigste ingrediensen i denne deilige langpannekaken er selvsagt eplene, og om høsten er det norske epler som gjelder. Det er en av de fineste råvarene vi har og sesongen varer nesten helt til jul.

<<Her dyrkes de beste norske eplene: Et økologisk eple-eventyr i Telemark>>

Eplesortene har forskjellig smak og kvalitet som gjør at de egner seg til ulik bruk. Salgsleder for frukt og grønt ved Coop Mega Ålgård, Elisabeth Dydland, har sine soleklare favoritter til kaker og desserter.

Det er lurt å velge litt syrlige epler for å bevare friskheten i kaken. Av norske epler ville jeg valgt Aroma eller Gravenstein, sier Dydland.

To andre eplesorter som også egner seg godt til kakebaking, er Åkerø og Rød Prins. Hvis du kun får tak i importerte epler vil vi anbefale de flotte grønne Granny Smith-eplene med en masse frisk syrlighet.

De vanligste norske eplene får du i frukt- og grøntavdelingen på din lokale Coop Mega-butikk.

Prøv flere herlige eple-fristelser:

Klassisk eplekake i langpanne

Vaniljekesam, vaniljeis eller krem hører med til lun eplekake.

KLASSISK EPLEKAKE I LANGPANNE

Vanskelighetsgrad: Lett
Steketid: 50-60 minutter
Steketemperatur: 190˚C
Passer til en liten langpanne, ca 20x30 cm

Dette trenger du:

 • 1 ss smør til langpannen
 • 400 g smør, romtemperert
 • 500 g sukker
 • 6 egg
 • 300 g hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 0,5 ts salt
 • 500 g eplebåter (ca. 4 epler)
 • 2 ss kanel
 • 4 ss sukker
 • 0,5 dl brunt sukker

 

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 190˚C. Gni smør i en langpanne og kle med bakepapir. Smøret får bakepapiret til å ligge stabilt i formen.
 2. Bruk kjøkkenmaskin med K-krok og pisk romtemperert smør og sukker til det er hvitt og luftig.
 3. Tilsett ett og ett egg i smørblandingen mens maskinen går på laveste hastighet.
 4. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Rør inn i smørblandingen til kakerøren er jevn. Hell den tykke kakerøren over i den bakepapirkledde formen.
 5. Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær i båter. Bland sammen kanel og sukker i en stor bolle og vend eplebåtene i blandingen.
 6. Dytt eplene godt ned i kakeformen. Dryss over resten av kanelblandingen og et jevnt lag med brunt sukker. Sett langpannen på rist midt i ovnen og stek i 50-60 minutter. Stikk en kakepinne i kaken mot slutten av steketiden. Når pinnen er ren og tørr er kaken ferdig.
 7. Avkjøl delvis i formen. Serveres lun, gjerne med vaniljekesam til.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER