Pavlova er en marengskake som første gang ble laget på 1920-tallet. De siste årene har pavlova blitt festkake nummer 1 her i Norge. Det er vanlig å finne pavlova på koldtbordet på 17.mai og til konfirmasjoner.

Og det er ikke så rart; pavlova er en skikkelig snadderkake som både ser lekker ut og er lett å lage. Her får du noen gode pavlova-triks!

Hemmeligheten bak en deilig pavlova

En god pavlova har eddik i røren. Dette gir marengsen den deilige, seige konsistensen som vi liker så godt.

Tegn opp sirkler på bakepapiret og smør marengsen utover til fine former. Det er bare fint om hver pavlova har noen fine små ”dotter” som står opp. Det gir porsjonskakene personlighet.

Stek marengsen på lav varme i halvannen time. Vær forsiktig når du løsner pavlovaene fra bakepapiret. De knekker lett. Løsner de lett er de ferdige. Henger de litt igjen, trenger de kanskje litt mer tid i ovnen.

Slik lager du salt karamellsaus

Med margensbunnen som base kan du tilsette nesten hva som helst av godt tilbehør. Det må ikke være krem på pavlova, vi har laget en deilig karamellsaus som passer supergodt til friske bær. 

Det er ikke vanskelig å lage karamellsaus selv, du må bare ha god kontroll på temperaturen og vite når du skal gi deg. Lar du karamellen bli for mørk tilfører du også mye bitterhet til smaken. 

Oppskrift på pavlova med salt karamell og friske bær.

Etter sigende skal den første pavlovaen blitt bakt da den russiske ballerinaen Anne Pavlova besøkte New Zealand og Australia på 1920-tallet. Siden har de to landene knivet om å være pavlova-kakens hjemland.

Men du bør heller ikke la karamellen blir for lys, for da får du ikke frem karamellsmaken. Sausen vil da bare smake sukker.

Mellombrun karamell er det du skal sikte etter, så følg godt med når du smelter sukkeret i pannen.

For å få en deilig, myk karamell tilsettes både smør og fløte. Et dryss salt i karamellen gir akkurat den perfekte balansen for at karamellsausen ikke skal bli for søt.

Oppskrift på pavlova med salt karamell og friske bær.

I Australia og New Zealand er det vanlig å servere pavlova til jul. Her hjemme er pavlova ofte en fast gjest på koldtbordet om våren og sommeren.

PAVLOVA MED SALT KARAMELL OG FRISKE BÆR

Dette trenger du til fire små pavlovaer:

 • 6 eggehviter
 • 1 ts eplecidereddik
 • 270 g sukker
 • 2 ts maizena

 

Salt karamellsaus:

 • 2 dl sukker
 • 100 g smør, delt i terninger
 • 1 dl kremfløte
 • 1 klype flaksalt

 

Pynt:

 • 2 kurver friske bær

 

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen til 120 grader (varmluft).
 2. Pisk eggehvitene stive i en ren bolle. Tilsett eddik og sukker, litt av gangen. Vend inn maizena.
 3. Tegn opp fire runde sirkler på bakepapir, ca. 10 cm i diameter.  Fordel marengsen i disse fire sirklene, sett platen midt i ovnen og stek i ca. 1 ½ time eller til marengsen virker tørr.
 4. Lag karamellsausen: Smelt sukker forsiktig i en kjele til sukkeret er oppløst (ikke rør i sukkeret. Gi det tid). Når fargen er mellombrun, senker du temperaturen og tilsetter smør. Ta gryten av platen og rør inn kremfløte og salt. La sausen kjøle ned.
 5. Legg pavlovaene på et fat og hell litt karamellsaus over. Pynt med et utvalg friske bær. Dryss evt litt melis over. 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER