
Hun er kalt Norges Nigella, vår egen mørke, vakre og livsbejaende matelsker. Monica Csango er matblogger, kokebokforfatter, og sammen med konditor Lars Lian er hun dommer i Kakekrigen på FEM i høye hæler og lekre kjoler. Og hun elsker en god Pavlova.
En perfekt Pavlova
Så hvordan mener du en perfekt Pavlova skal være?

- Den skal være sprø utenpå og i det du biter nydelig og litt marshmallow seigaktig inni, sier kakedommeren med følelse.
- Smaksmessige er mulighetene uendelige: sjokolade, vanilje kaffe, bær. Du kan enten lage Pavlova som porsjonskaker eller som en hel stor kake, forklarer Csango.
<<GÅ IKKE GLIPP AV: Sjokoladecupcakes med superdeilig topping>>
Ballerina-kake
Denne luftige sukkerdrømmen av en kake skal være oppkalt etter en berømt russisk ballerina – Anna Pavlovna Pavlova. Hun turnerte hele verden rundt med sin egen ballettrupp og gjestet blant annet både Australia og New Zealand.
Resultatet ble en oppfinnelse av kaken Pavlova som en hyllest til ballerinaen. Begge landene har fremdeles Pavlova som nasjonaldessert og de strides om hvilket land som egentlig oppfant den deilige kaken.
En ting de imidlertid er enige om er at Pavlova er verdens beste dessert!
<<HAR DU PRØVD: Snickerspai har den magiske kombinasjonen>>
Gode Pavlova-triks
Hva er den største utfordringen når man skal lage Pavlova?

- Det er at den klapper sammen. Et smart triks kan være å bruke litt cream of tartar eller litt sitrus for å stabilisere marengsen. Noen bruker også eddik og maizena i blandingen.
Cream of Tartar, også kjent som Vinsten, vinsyre og kremotartari, er et tilsetningsstoff som gjør at du lettere beholder luft og volum i stivpisket eggehvite. Den gjør også at den stivpiskede eggemassen blir fastere i konsistensen og ikke faller så lett fra hverandre. Fås kjøpt i spesialbutikker og på nettet.
Hvilke feller kan man gå i når man skal bake Pavlova?
- Veldig ofte kan det være rester av fett i bakebollen. Den beste måten å være sikker på at bollen er helt ren, er å stryke en sitronbåt over bakebollen og tørke godt av med et kjøkkenpapir. Dette kan du også godt gjøre med den delen som du også bruker i eggehvitene.

Syrlig sitronkrem er nydelig til Pavlova. Du kan enten lage din egen lemon curd eller kjøpe ferdig hos Coop Mega.
Lars Lians lemon curd
- 150 g friskpresset sitronsaft
- Revet skall av ½ sitron
- 6 eggeplommer
- 175 g sukker
- 1 ts maizenna
- 250 g usaltet smør
Slik gjør du:
- Bland sammen sitronsaft, sitronskall, eggeplommer, sukker og maizenna i en kasserolle.
- Pisk blandingen over medium varme til blandingen koker opp og blir til en blank, tykk krem.
- Trekk kasserollen fra varmen og hell kremen over i en bolle. Pisk inn kaldt smør som er delt i terninger. Pisk til smøret er oppløst og godt blandet i curden.
Whisky, karamell eller lakris
Har du noen smarte Pavlova-triks?

Det som er så fantastisk med Pavlova er at du kan utfordre smakene uendelig. Dersom du er litt usikker er det lurt å bruke tørre smakstilsetninger som lakrispulver, kanel, kakao - altså alt som ikke flyter utover.
Er du nybegynner vil jeg anbefale deg å starte med porsjonspavlovaer. De er nemlig lettere å få til enn de store, sier Monica.
Hvordan balansere smakene i en Pavlova - så resultatet ikke blir alt for søtt?
Bakedommeren trenger ikke tenke seg om et øyeblikk før deilige smaksforslag kommer trillende:
- Tenk kombinasjoner av søtt og syrlig: Du kan for eksempel prøve pasjonsfrukt og vanilje, eller hva med sjokolade/kakao og kirsebær? Whisky og karamell? Lakris og bringebær?
Pavlova
Med denne oppskriften kan du lage to store bunner med ca 22 cm i diameter – eller ca 8 mindre porsjonspavlovaer med en diameter på 8 cm.
- 6 romtempererte eggehviter
- 2 ts hvitvinseddik
- 4 dl sukker
- 2 ts maizena
- 1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 150 °C og finn fram en stekeplate dekket med bakepapir. Tegn opp en sirkel på ca. 22 cm midt på bakepapiret, hvis du skal lage en stor kake.
- Når du skal lage bunnen til Pavlova, starter du med å vispe eggehviter til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddik mens du visper.
- Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett det litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank, smidig og fast har du den på bakepapiret og form den til en runde bunner innenfor sirklene du har tegnet opp.
- Senk temperaturen i stekeovnen til 120 °C og sett inn stekeplaten nederst i ovnen. Stek de små i 30-40 minutter. De store bør stå litt lenger – rundt 50 minutter. Følg med – kaken skal være hard utenpå og myk inni.
- La Pavlovaene avkjøles på en rist. Ta bakepapiret forsiktig av. Slik kan marengsbunnen oppbevares i lang tid bare den har det tørt.
Tips! Lag bunnene en dag eller to før du skal bruke dem – så er du sikker på at resultatet blir bra og det blir mindre stress på selve festdagen.

Den søte pavolvaen smaker himmelsk med trendy, salt karamellsaus. Nam!
Monicas salte karamell
- 3,4 dl fløte
- 240 gram sukker
- 240 gram glukose
- 1 vaniljestang
- 1/2-1 ts flaksalt smak deg frem
- 50 gram smør
Slik gjør du:
- Sett gryten på stekeplaten og vent til den er varm. Hell i litt av sukkeret til det smelter, tilsett så litt sukker av gangen. Ikke la det stå for lenge - for da blir karamellen mørk og bitter.
- Hell i glukose. Ta kaldt vann i kjøkkenkummen. Sett gryta i kummen slik at det raskt avkjøles.
- Tørk av bunnen og sett den tilbake på platen på middels varme. Tilsett fløte og innsiden av en vaniljestang. Ta kasserollen av platen når alt er smeltet sammen.
- Avkjøl og tilsett smør og salt. Bruk eventuelt en stavmikser for å få den glatt.
- Dersom du ikke ønsker smør i denne karamellen har jeg noen ganger utelatt det og det blir like godt.

Pavola og kirsebær er en god kombinasjon. Får du ikke tak i friske kirsebær, kan du bruke kirsebær på boks eller glass.
Smakfull kirsebærsaus
- 300 g kirsebær (du kan bruke frosne eller ferske)
- 4 dl vann
- 4 ss sukker
- 2 ss potetmel
- 6 ss vann til å røre ut potetmel
Slik gjør du:
- Ha kirsebærene i en kjele sammen med vann og sukker. Kok et par minutter.
- Bland potetmel og vann til du får en klumpfri jevning. Trekk kjelen av platen og rør i jevning i en tynn stråle under røring til det blir en fyldig og glatt saus.
- La sausen få et raskt oppkok (den må ikke koke lenge) igjen før den avkjøles og serveres.
Tips! Får du ikke tak i frosne eller ferske kirsebær kan du se om du finner noen på boks eller glass. Ellers kan et kirsebærsyltetøy også bli basen for en deilig saus.