Hva er vel en sommerfest uten en skikkelig festkake? Enten du skal arrangere hagefest eller ha med kake på avslutning eller andre begivenheter, har du kanskje lurt på: Hva skal jeg bake til dem som ikke tåler melk eller gluten?

Denne sjokoladekaken er svaret. Selv om denne kaken ikke inneholder melk eller gluten er den likevel fantastisk god og saftig, med en dyp sjokoladesmak og et hint av kaffe.

Lag ditt eget glutenfrie "mel"

Glutenfri bakst trenger ikke være avansert, og du trenger ikke gå til innkjøp av spesialvarer for å lage denne sjokoladekaken. Som erstatning for mel bruker vi mandelmel i denne kaken. Mandelmel kan du kjøpe ferdig i butikken, eller lage selv. Det er ikke vanskelig. 

Oppskrift på sjokoladekake uten gluten og melk.

Festkaker trenger ikke være en avansert og tidkrevende affære. Det holder med ett lage kake når kaken er så saftig og rik på smak som denne. Bruk en mørk sjokolade av høy kvalitet for en dyp og god sjokoladesmak.

For å lage mandelmel, kjører du rett og slett mandler i en foodprocessor til mandlene er helt finmalte. Pass at du ikke kjører foodprocessoren for lenge, da  ender du opp med mandelsmør.

Det er i og for seg ikke noe galt i det, mandelsmør kan brukes akkurat som peanøttsmør, og er fantastisk godt på brødskiva!

Men mandelsmør kan du ikke bruke i denne sjokoladekaken, så da må du begynne forfra. 

Slik blir glutenfri sjokoladekake luftig

Gluten er med på å gjøre baksten luftig. Når du skal bake glutenfritt, må du bruke andre metoder for å få kaken luftig. En god metode er å piske eggedosisen skikkelig luftig, og så vende de andre ingrediensene inn i eggedosisen. Pass på at du ikke rører for mye, da slår du luften ut av eggedosisen.

Vi har gjort denne kaken helt melkefri ved å bruke melkefritt smør. Det finnes flere varianter av dette hos Coop Mega. Tåler du og gjestene melk, går det fint an å bruke vanlig smør i denne oppskriften.

Oppskrift på sjokoladekake uten gluten og melk.

Bruk friske bær som pynt på sommerkaken. Vi har brukt bringebær, men her er det fritt frem om du vil bruke jordbær, bjørnebær, blåbær eller kanskje rips? Bær og sjokolade går hånd i hånd, så her er det ikke mulig å gjøre feil.

SJOKOLADEKAKE UTEN GLUTEN OG MELK 

Kaken gir 8-10 stykker:

 • 150 g melkefritt smør (soft flora, melange etc) + mer til smøring av form
 • 200 g mørk sjokolade, minimum 70% kakao
 • ½ dl vann
 • 1 ss espressopulver eller 1 espressoshot
 • 200 g mandelmel
 • 2 ss bakekakao
 • 1 ts bakepulver
 • 1 klype salt
 • 4 egg
 • 125 g sukker
 • 2 kurver bringebær til pynt
 • 1-2 ss melis til pynt

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200 grader.
 2. Smelt det melkefrie smøret over lav varme. Hakk sjokoladen og rør inn i smøret til en jevn blanding.
 3. Bland kokende vann og espressopulver og bland sammen med sjokoladeblandingen. Tilsett eventuelt en espressoshot.
 4. Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Mandelmel, kakao, bakepulver og salt. Sett til side.
 5. Pisk egg og sukker til en tykk eggedosis. Dette tar 6-8 minutter på høy hastighet.
 6. Vend forsiktig inn det tørre i eggedosisen, før du blander inn sjokoladeblandingen med en slikkepott. Rør så lite som mulig. 
 7. Kle en 20-22 cm springform med bakepapir. Smør med melkefritt smør oppover kantene og i bunnen for at kaken enkelt skal slippe papiret. Hell røren over i formen.
 8. Sett kaken inn midt i ovnen og senk temperaturen til 170 grader. Stekes i 40-50 minutter. Kaken er myk når den tas ut av ovnen og må avkjøles helt før du løsner springformen.
 9. Pynt kaken med bringebær og et dryss melis på toppen.

 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER