Sjokoladebabka er som et kunstverk med flotte folder av kake og sjokolade. Selv om sjokoladebabka har seilt opp som en trendkake akkurat nå, er den ikke ny.

Babka er en kake med røtter i Øst-Europa. Opprinnelig inneholdt ikke babka sjokolade. På Sabbaten (den ukentlige jødiske høytiden) pleide husmødrene å lage et brød av challah (som kan minne om brioche), nøtter og frø. Disse brødene ble knyttet på en finurlig måte. Dette har utviklet seg videre til det vi i dag kjenner som babka.

Sjokolade + USA = sjokoladebabka

Det var først da de østeuropeiske jødene ankom New York at sjokoladebabkaen ble født. I USA kostet ikke sjokolade en formue og den ga en ekstra deilig smak til babkaen. Sammen med appelsinskall, kanel og (noen ganger) mandelmasse blir sjokoladebabkaen den perfekte kaken. 

Internasjonale matmagasiner og matbloggere har lenge utropt sjokoladebabka til den nye trendkaken. Nå er det på tide at vi får smaken på denne saftige og flotte kaken!

Nutella eller ikke

Man kan lage en deilig sjokoladebabka med nutella. Du smører pålegget på deigen før du ruller den sammen. Men vi vil anbefale deg å lage fyllet selv. Da kan du justere sødmen slik du vil.

Oppskrift på sjokoladebabka. Deigen rulles med sjokoladefyll.

Kjevl ut deigen og smør sjokolade på. Rull den påsmurte deigen stramt sammen.

Hvile i kjøleskap

Babka er ikke en luftig gjærbakst. Den heves stille i kjøleskapet for å få en fast form som ikke forandrer seg for mye under steking. Lagene skal forbli tynne slik at foldene i kaken ser ut som flotte silkeservietter. 

Slik lager du sjokoladebabka

Det kan virke vanskelig å sette sammen denne kaken riktig, men husk at ingenting er egentlig feil. Vi skal guide deg så godt vi kan til hvordan du vrir og fletter deigen. Men det beste er selv å finne din egen stil.

 1. Etter at deigen har hvilt i kjøleskapet tar du den ut og deler den i to. Kjevl ut hver del til to jevne og tynne rektangler.
  Oppskrift på sjokoladebabka. Deigen skjæres i to.

  Del rullene i to på tvers med en skarp kniv, slik at sjokoladefyllet blir synlig.

 2. Smør på sjokoladefyllet fra kant til kant og rull stramt til du har en fast rull. Gjør det samme med den andre delen. Pakk begge rullene inn i plast og legg i fryseren i 15 minutter. Med en skarp kniv deler du begge rullene på langs. Det er lettere å gjøre dette når deigen har vært en tur innom fryseren.
 3. Tvinn først to og to deler sammen (helst med den fine snittflaten ut) og så fletter du disse sammen med hverandre, slik at alle delene blir til én knute. Legg knuten i en brødform.
  Oppskrift på sjokoladebabka. Babkadeig som tvinnes.

  Tvinn alle de oppkuttede rullene, helst med snittflaten ut. Det gir kaken de fine sjokoladetegningene.

Den viktige sirupen

Sjokoladebabkaen skal ha fin gloss. Sirupen du lager mens kaken er i ovnen pensles på med en gang du tar kaken ut av ovnen. Det kan virke som det er for mye sirup, men kaken vil trekke til seg den deilige sirupen, så bruk alt. 

Oppskrift på sjokoladebabka.

Du kan også smøre et lag mandelmasse i sjokoladebabkaen.

Sjokoladebabka 

Deigen må heve minimum 6 timer i kjøleskap, helst lenger. 

Deigen:

 • 530 g hvetemel
 • 100 g sukker
 • 1 ss tørrgjær
 • revet skall av ½ appelsin
 • 3 store egg
 • 120 ml melk
 • ¾ ts fint havsalt eller en god klype flaksalt
 • 150 g romtemperert smør, skåret i små terninger
 • Nøytral olje (solsikke, raps) for smøring av form

 

Sjokoladefyll:

 • 130 g mørk sjokolade
 • 120 g smør i terninger
 • 50 g melis
 • 30 g kakaopulver
 • ¼ ts malt kanel

 

Sukkersirup:

 • 120 ml vann
 • 100 g sukker

 

Slik gjør du:

 1. Ha mel, sukker, gjær, og appelsinskall i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland på lav hastighet.
 2. Tilsett egg og melk og bland på middels hastighet til deigen kommer sammen, 2-3 minutter.
 3. Tilsett salt, deretter smør, noen terninger av gangen. Bland i ca. 10 minutter på middels hastighet, inntil deigen er helt glatt, elastisk, glinsende og ikke fester seg til sidene av bollen.
 4. Legg deigen i en stor, smurt bolle. Dekk til med plastfolie, og la stå i kjøleskapet i minst 6 timer, men helst til dagen etter.
 5. Lag sjokoladefyllet: Smelt sjokoladen i vannbad og ta av varmen. Tilsett smør i terninger når sjokoladen er avkjølt litt. Rør inn melis, kakao og kanel. Røren skal være fast nok til å kunne spres utover deigen.
 6. Ta ut deigen og del den i to like emner. Kjevle begge emnene tynt og jevn til to rektangler. Spre sjokoladefyllet utover begge flatene og rull hver av rektanglene stramt sammen til to pølser. Pakk i plast og putt i fryseren i 15 minutter.
 7. Skjær pølsene i to på langs og tvinn to og to halvdeler (med snittsiden ut) sammen til en avlang knute. Disse flettes til slutt sammen til én stor knute.
 8. Legg knuten i en stor brødform og legg plast over. La hvile i en time på benken.
 9. Forvarm ovnen til 190 ° C og stek kaken midt i ovnen i ca 25-30 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en trepinne i deigen. Følger det med deig, trenger kaken mer tid i ovnen.
 10. Mens kakene er i ovnen, lager du sirup. Smelt sukker i vannet og kok opp. Sett til avkjøling. Så snart kaken kommer ut av ovnen, heller du sirupen over dem. Bruk alt av sirup, selv om det ser mye ut. La kaken avkjøles før servering.

 

Kilde: The Atlantic 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER