

Hvis du er på café i Sverige er sannsynligheten stor for at du kommer borti begrepene fika og kladdkaka, eller kladdkake på norsk. Fika er en sterk kulinarisk og sosial tradisjon, ikke ulik vår kaffepause. Forskjellen er at til fika følger det ofte med et stykke kladdkake.
Sveriges beste kladdkake
Kladdkake er en sjokoladekake som kan minne litt om en krysning mellom «brownies» og konfektkake. Den har en mørk og intens smak av sjokolade og en deilig klissete (eller kladdete) kjerne beskyttet av en sprø stekeflate.
Den svenske avisen Aftonbladet holder stadig vekk populære leserkonkurranser hvor de kårer Sveriges beste oppskrifter. Vi har fått tak i vinneroppskriften fra 2006, kåret blant mer enn 400 kladdkaker, og har toppet den med en lett og frisk bringebærkrem à la The Hummingbird Bakery i London. Resultatet er en drøm av en sjokoladekake vi er rimelig sikker på at du kommer til å falle pladask for.
<<BAKETIPS: Slik blir brownies ekstra smakfulle>>

Kladdkake med bringebærkrem tar seg imponerende godt ut på kakebordet og smaker vidunderlig godt.
Ikke stek for lenge

Kladdkake er perfekt å lage dersom du plutselig får lyst på litt fika. Selve kakerøren tar 5 minutter å røre sammen, og så trenger den en halvtimes tid i stekeovnen. Deretter følger noen uendelig lange minutter mens du venter på at kaken skal bli avkjølt nok til å kunne legge på bringebærkremen.
Det er ikke så mye som kan gå galt med en så enkel kakeoppskrift. Det viktigste er å huske å ikke jobbe for mye med kakerøren. Det handler altså om å jobbe minst mulig for mest mulig nytelse.
Du må også passe på når det nærmer seg slutten av steketiden. Tar du kaken ut for tidlig blir det bare rennende kliss, og venter du for lenge blir kaka tørr og kjedelig. En riktig stekt kladdkake er alt annet enn det.
<<FLERE SJOKOLADEKAKER? Her finner du våre beste oppskrifter på sjokoladekake.>>
Pynt med spiselige blomster
Blomster fra hagen er både spiselige og gjør seg utrolig bra som kakepynt.
Husk bare at du ikke må spise blomster som du har kjøpt i blomsterbutikken, da disse inneholder skadelige sprøytemidler. Unngå også blomster fra veikanten.
Blomstene du trygt kan spise er (kun blomst, ikke stilk): Roser, stemorsblomst, nellik, lavendel, løvetann, geitrams, ringblomst, kattost, agurkurt, blomkarse. (Kilde: godt.no)
<<ENKEL Å TA MED PÅ FEST: Supersaftig langpannekake med frisk sommerfrukt>>

Pynt gjerne med vakre, spiselige blomster fra hagen. Resultatet blir en utrolig vakker og fristende sommerkake.
EKTE SVENSK KLADDKAKE MED BRINGEBÆRKREM
Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 60 minutter
Steketid: 25-30
Temperatur: 175˚C
Kakeform: 23x23 cm eller 22 cm Ø
Dette trenger du:
Kladdkaka
- 100 g smør, smeltet
- 2 egg
- 3 dl sukker
- 1,5 dl hvetemel
- 4 ss kakao
- 1 ts vaniljesukker
- 0,5 ts salt
- 50 g 70% sjokolade, grovt hakket
Bringebærkrem
- 3 dl kremfløte
- 50 g melis, siktet
- 150 g bringebær, friske + noen ekstra til pynt
Slik gjør du:
- Start med kladdkaken: Sett ovnen på 175˚C. Smør kakeformen inn med fett og kle med bakepapir.
- Smelt smøret i en kasserolle og sett til side.
- Egg og sukker vispes slapt sammen med håndvisp. Ikke jobb for mye med røren underveis. Den skal være tung.
- Rør sammen hvetemel, kakao, vaniljesukker og salt i en annen bolle og visp inn i eggeblandingen. Tilsett smeltet smør og visp til alt er godt blandet.
- Vend til slutt inn grovhakket sjokolade, hell røren over i kakeformen og fordel jevnt utover med en slikkepott.
- Stek kaken midt i ovnen i 25-30 minutter. Stikk en kakepinne i kaken mot slutten av steketiden. Dersom pinnen er ren og tørr når den kommer ut, er kaken ferdig. Avkjøl i formen slik at kaken får «satt» seg.
- Lag bringebærkremen: Ha fløte, melis og bringebær i kjøkkenmaskinen og visp til fast krem som topper seg uten å være for stiv.
- Bre bringebærkremen jevnt utover den avkjølte sjokoladekaken og pynt med hele bringebær (og evt spiselige blomster).