Thanksgiving, eller høsttakkefest som vi kaller det, feires fjerde torsdag i november. Thanksgiving er den største høytiden i USA, større enn både jul og nyttår, men det feires også i andre land.

Opprinnelsen til feiringen begynte allerede i 1621 og handlet opprinnelig om å takke for høstens avlinger. I dag brukes den amerikanske høytiden mer for å samle de man er glad i for å reflektere over hva man er takknemlig for.

<<LES OGSÅ: Skal du lage skikkelig festmat er andebryst tingen! Her får du oppskrift på sprøstekt andebryst med deilig tilbehør.>>

Ingen fest uten kalkun

Kalkun spiller som oftest hovedrollen på Thanksgiving-bordet. Den er gjerne stuffet med alskens snadder og helstekt i ovn. Tilbehøret skal være raust, og det serveres ofte både potetmos, maisstuing, rosenkål, gulrøtter, maisbrød, stuffing, tranebærsaus og brun saus til. Ofte er det flere tilbehør til også. For eksempel er det vanlig med søtpotetpuré med søte marshmallows i!

Vi slår et slag for å gjøre det litt enklere, så vi har laget store, saftige kalkunlår som er stekt i maple sirup. Og så har vi valgt ut det aller beste tilbehøret for å bevare den amerikanske Thanksgiving-følelsen.

Kalkunlår i langpanne til Thanksgiving.

Kalkunlår stekt i lønnesirup blir saftige og veldig gode. Smaker godt med klassisk amerikansk tilbehør.

Trikset for å få ekstra smakfulle gulrøtter

Skal du virkelig gjøre stas på gulrøttene, skal du braisere dem. Braisering kommer fra et fransk ord som beskriver en matlagningsteknikk der man først bruner råvarene på høy temperatur for deretter å senke temperaturen, tilsette litt væske og la det hele putre videre i en gryte med tett lokk.

Strengt tatt skal gryten stå i ovnen for at det skal kunne kalles braisering, men du kan oppnå like bra resultat ved å la gryten stå og putre på stekeplaten en liten stund. Resultatet blir smakfulle og kjempegode gulrøtter (og andre grønnsaker).

Til dessert spiser amerikanerne ofte pekanpai eller gresskarpai. Hva med å lage en gresskarkake med deilig topping

Änglamark økologiske kalkunlår er veldig store, så to stykker holder fint til 4 personer!

(Kilde: Wikipedia)

Kalkun med amerikansk tilbehør; potetmos med bacon, gulrøtter og tranebær.

I USA steker man en hel kalkun til høsttakkefesten. Vi gjør det litt enklere og lager supersaftige kalkunlår med lønnesirup.

Kalkunlår med maple sirup, potetmos med bacon, braiserte gulrøtter med persille og tranebær

Dette trenger du til 4 personer:

 • 2 Änglamark økologiske kalkunlår
 • 4 ss nøytral olje
 • 1 dl lønnesirup
 • 1 klype salt og pepper
 • 1 1/2  kg poteter
 • 100 g smør
 • 1 dl fløte
 • 200 g bacon
 • 1 dl revet cheddar
 • 1 klype salt og pepper
 • 1 kg gulrøtter
 • 1 dl vann
 • 1 håndfull persille
 • 100 g tørkede tranebær

 

Slik gjør du det:

 1. Krydre kalkunlårene med salt og pepper. Start med å brune kalkunlårene med skinnsiden ned i halvparten av oljen. 3-5 minutter, eller til skinnet er gyllent og sprøtt.
 2. Legg lårene over i en ildfast form og hell lønnesirupen over. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stekes ved 180 grader til kjernetemperaturen viser 72 grader. La lårene hvile minst 15 minutter før du skjærer i dem!
 3. Skrell potetene om du ønsker en fin potetmos, eller la dem være på for en grovere variant. Mye av næringen sitter i skallet! Del potetene i terninger og kok dem godt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos dem for hånd med en potetstapper. Tilsett fløte og cheddar og bland godt sammen. Smak til med en klype salt og pepper.
 4. Stek baconet sprøtt i stekeovn ved 220 grader i 10-20 minutter (avhengig av baconets tykkelse). Legg baconet over på rist og la det avkjøles noe før du smuldrer det over potetmosen.
 5. Skrell gulrøttene og del dem i tre-fire biter på skrå. Varm resten av oljen i en stor tykkbunnet gryte. Ha gulrøttene over i gryta og stek på høy varme et par minutter, dette kalles braisering*. Når gulrøttene begynner å bli litt myke skrur du ned temperaturen til laveste innstilling, tilsetter vann og setter på lokk. La stå i 20-30 minutter. Rist litt på gryta underveis.  Finhakk persille og bland inn sammen med gulrøttene mot slutten.
 6. Server lønnesirupmarinert kalkunlår med potetmos og braiserte gulrøtter. Topp med tørkede tranebær.

 

Se flere oppskrifter med kalkun