julemat
Saftig kalkunrull med bacon og nøttefyll
Imponer med saftig kalkunrull neste gang du skal invitere til førjulsfest. Herlig stuffing og en mektig tranebærsaus gir ekstra god smak og topp stemning.
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
300 grå salsicciapølse
en halv stkgul løk ( finhakket)
2 feddhvitløk (revet)
1 skivelandbrød (lyst, gjerne daggammelt, smulet)
50 ggrovhakkede valnøtter
10 stksalvieblader (grovhakket)
1 tsrevet sitronskall
1 stkkalkunfilet (1-1,5 kg)
12 skiverbacon
600 gsmåpoteter (delt i 4)
4 ssolivenolje
1 tsflaksalt
en halv tsnykvernet pepper
Dette trenger du til tranebærsaus:
1 dlrødvin
2 ssappelsinsaft
1 tsrevet appelsinskall
2 dlsukker
en halv tsmalt ingefær
300 gfriske tranebær
Fremgangsmetode
Start med stuffingen: Klem innmaten av pølsen ut i en bolle og bland godt sammen med løk, hvitløk, brødsmuler, grovhakkede valnøtter, salvie og revet sitronskall. Sett til side.
Forbered kalkunrullen: Forvarm ovnen til 200˚C. Skjær løs «innerfileten» på kalkunfileten.
Del kalkunfileten på langs, nesten helt gjennom. Legg skinnsiden ned og brett ut brystet som en sommerfugl. Dekk med plastfolie og bank kjøttet slik at det får en jevn tykkelse. Gjør det samme med den lille fileten.
Legg baconskivene tett i tett på et lag plastfolie eller matpapir. Du kan ev. flette baconskivene sammen til et «ark», omtrent på størrelse med kalkunfileten.
Plasser kalkunfileten på baconet og fordel stuffingen jevnt utover. Løft plastfolien på den ene langsiden og rull sammen så tett som mulig.
Legg kalkunrullen med skjøten ned i en smurt brødform og sett inn steketermometer. Stek på rist midt i ovnen til kjernetemperaturen er 65˚C.
Lag båtpoteter: Skyll og tørk potetene. Del i båter og fordel utover en ildfast form eller et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen sammen med kalkunen og stek i 30-40 minutter til potetbåtene er møre.
Lag tranebærsausen: Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp under omrøring. Senk temperaturen og la sausen koke til den tykner (ca. 15 minutter). Tranebærsausen kan serveres lunken.
Ta kalkunrullen ut av ovnen og la den hvile under folie eller et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter før den skjæres i tykke skiver.