

Skal du servere kalkun, er det evige spørsmålet: Hvordan få helstekt kalkun saftig? For det finnes ingenting som er så kjedelig som tørr og smakløs kalkun.
Heldigvis finnes det råd; her får du tipsene og rådene til hvordan nyttårskalkunen blir både saftig, mør og full av deilige smaker!
Ta deg god tid
Skal du helsteke kalkun, er det god tid som gjelder. Både i forkant av matlagingen og på selve dagen. Kalkunen skal nemlig først tines i kjøleskap i ett døgn, og så ligge i en saltlake i ett døgn, før den skal stekes i 5-6 timer, avhengig av størrelsen.
Trikset er saltlake
Saltlaken er det viktigste punktet i tilberedningen av helstekt kalkun. Saltlaken gir et mye saftigere resultat enn om du dropper det, så det anbefales på det sterkeste til årets nyttårsmiddag!

Saltlaken gjør underverker for kalkunen. Etter ett døgn i saltlake blir kalkunen mye saftigere.
Mens kalkunen ligger og bader i saltvann er det ypperlig å tilsette krydder for ekstra god smak. Vi har tilsatt sitrusskall, salvie, laurbærblad og pepperkorn i saltlaken, og resultatet blir helt fantastisk.
Tips!
Prøv samme metode når du skal lage helstekt kylling!
<<LES OGSÅ: Er du usikker på hvordan du behandler rå kylling og kalkun? Med disse hygienetipsene er du sikret at maten er trygg å spise.>>
Stuffing er hemmeligheten

Stuffingen er en viktig del av kalkun-måltidet. Vi har valgt å fylle kalkunen med sitrusfrukt og urter. Både for å gi den god smak, men også fordi væsken i sitrusfruktene er med på å holde kalkunen fuktig under steking, slik at den blir ’dampet’ fra innsiden. Den blir jevnere stekt, og det er med på å gjøre kalkunkjøttet saftig, smakfullt og mørt.
Mange tror det er nødvendig å sy igjen kalkunen etter stuffingen, men det trenger du ikke. Det som er lurt å gjøre, er å binde lårene fast, slik at skinnet ikke revner under stekingen. Det kan nemlig føre til at kalkunen kan bli litt tørr.

Stuffingen er ogspå viktig for et saftig resultat. Fyll kalkunen med sitrus, så får den fuktighet innenfra mens den steker.
Deilig potet-tilbehør
Tilbehøret lager du mens kalkunen i er ovnen, og da har du god tid. Klassisk tilbehør til kalkun er poteter. Og potetoppskrifter har vi mange av:
- Hva med uimotståelige hasselbackpoteter? Oppskriften finner du her.
- Røstipotet er herlig klassiker som garantert vil imponere gjestene dine! Disse røstipotetene er også laget med urter og parmesan.
- Eller disse lekre fløtegratinerte potetkakene om du vil slå på stortromma? Denne oppskriften er lett å lage til mange.
- Potetkake med bacon smaker nydelig og er lett å lage. Oppskriften finner du her
- Potetgrateng med søtpotet og rosmarin smaker vidunderlig til all type kjøtt. Se oppskriften her.
Velg økologisk kalkun
Økologisk kalkun fra Homlagarden kommer med innmaten, som er pakket i en pose inni kalkunen. Disse er utmerket å koke kraft på til sausen! Les mer om økologisk kalkun og kylling fra Hardanger her.
Slik lager du saus til kalkun

En deilig saus til kalkun lager du ved å brune innmaten, altså halsen, hjertet og lever. Bruk gjerne en litt stor jerngryte. Hell på ca en liter vann og en liten klunk portvin og la det redusere til det er ca 2 dl væske igjen. Spar på dette til sausen.
Sett i gang med sausen med en gang du har tatt ut kalkunen av ovnen. Ta av aluminiumsfolien og hell all stekesjyen i en gryte.
Kok opp steksjyen med kraften fra innmaten, 1 dl portvin og 2-3 dl tranebærjuice. Kok inn til ønsket konsistens. Smak til med mer syrlighet fra sitron eller appelsin om det trengs. Smak til med salt og pepper. Pisk til slutt inn et par skjeer kaldt smør.

Denne saftige kalkunen blir garantert en vinner på nyttårsaften - og andre store anledninger.
Helstekt kalkun med stuffing av sitron og urter
Beregn cirka 500 g kalkun per person når du serverer helstekt kalkun:
- 1 kalkun, 3-6 kilo
- 1 potte salvie
- 3 sitroner
- 3 appelsiner
- 2 laurbærblad
- 20 hele pepperkorn
- vann + fint salt til saltlake
- 150 g smør
- 10 hvitløksfedd
- 1 gul løk
- 4 rosmarinstilker
- Hyssing
Slik gjør du det:
- To døgn før festen: Kalkun er som regel frossen, så start med å tine kalkunen i kjøleskap to døgn før du starter matlagingen.
- Ett døgn før festen: Legg kalkunen i saltlake ett døgn før du skal tilberede den. Saltlaken lager du ved å blande ut 3 ss fint salt per liter vann som trengs for å dekke kalkunen. Kalkunen kan gjerne være halvfrossen når den legges i laken.
- Tilsett revet skall fra 2 sitroner og appelsiner, samt laurbærblad og pepperkorn i saltlaken. Hakk til slutt rikelig med salvie og bland ut i laken. Har du ikke plass til kalkunen i en gryte eller form i kjøleskapet kan du legge den i en ren pose, helle på laken og knytte i toppen. Slik får den lettere plass i for eksempel grønnsakskuffen. La kalkunen ligge ett døgn i laken.
- Sil av laken, men ta gjerne vare på sitrusskallet til stekingen. Skyll kalkunen og tørk den med tørkepapir. Kalkunen trenger ikke å saltes mer før steking, men krydre gjerne med litt pepper ut- og innvendig. Gni hele kalkunen inn med smør, og dytt forsiktig smør inn under skinnet. Dette er litt grisete, bruk fingrene!
- Del den siste appelsinen og sitronen i båter og fyll kalkunen med dette og resten av salvien. Fyll også med et par rosmarinstilker, hvitløksfedd og en løk delt i grove båter for smakens skyld. Noen foretrekker å sy sammen kalkunen med hyssing og en kraftig nål, men det er ikke nødvendig.
- Legg kalkunen i en dyp, ildfast form. Knyt lårbeina sammen med hyssing. Stek ved 275 grader i 20 minutter i første omgang. Ta så kalkunen ut av ovnen, skru ned til 85-90 grader. Stikk et steketermometer inn i brystet og dekk med aluminiumsfolie.
- Sett kalkunen inn i ovnen igjen og la den stå i 5-6 timer, avhengig av størrelse. Kjernetemperaturen skal vise 68-70 grader. Mot slutten av steketiden fjerner du folien og skrur temperaturen på full styrke. Pensle med litt smeltet smør. Dette gjør skinnet sprøtt og godt.
- Server gjerne med poteter, saus og godt tilbehør, som for eksempel glasert rosenkål.