Pepper er et skikkelig hverdagskrydder, som gjerne er å finne rett ved siden av saltbøssen. Opprinnelig kommer krydderet fra Sør- og Sørøst Asia, og det skal ha vært brukt i det indiske kjøkken siden år 2000 før Kristus.

I dag er Vietnam den største produsenten av svart pepper, men det produseres også betydelige mengder av krydderet i Indonesia, India, Brasil og Kina. På verdensbasis ble det i 2013 eksportert 473 000 tonn pepper. 

Dette tallet kan imidlertid variere en del fra år til år etter hvor gode avlingene er, hvorvidt platene får sykdommer samt værforhold. 

Svarte pepperkorn på en skje.

Svart pepper er den vanligste peppertypen, og brukes til nesten over hele verden.

Pepper i mange farger

Svart pepper dyrkes  på pepperplanten Piper nigrum. Etter høsting tørkes bærene, og disse blir pepperkorn. Fra samme plante får du også grønn pepper og hvit pepper, fargen  avhenger av hvor lenge pepperkornene har fått modne før de blir plukket.

Grønn pepper er de første som plukkes i pepperprosessen, cirka seks måneder etter at treet har blomstret. Bærene er ferdige, men forstatt umodne og grønne. Du får kjøpt grønn pepper som tørket krydder eller innlagt i eddik eller saltlake.

Grønn pepper i en skje.

Grønn pepper er syrlig og frisk med urteaktig gressmak, og passer bra til fisk og skalldyr, lyst kjøtt og lyse sauser,

Hvit pepper er de rødgule, helt modne bærene fra pepperplanten. Etter at de er høstet legges bærene i rennende vann for at fruktkjøttet skal løse seg opp. Etter at skall og fruktkjøtt er fjernet, legges de til tørk. Under tørkingen blekes kjernene til den lyse fargen. 

Det finnes også rosa pepper, men dette kommer fra rosépeppertreet, som er ca. 10 meter høyt. Selve krydderet er de små, runde steinfruktene, som er omgitt av et tynt rosa skall. Rosépepper finnes både som tørket og fersk innlagt i eddik.

Hel rosépepper i en skål.

Rosépepper har en blomsteraktig, søtlig fiolsmak og passer veldig godt til desserter, fisk og skalldyr, lyst kjøtt og pastaretter.

Du får også andre typer pepper, som ikke hører til pepperfamilien, blant annet: Sichuanpepper, Etiopisk pepper, Chilipepper og Guineapepper.

Riktig oppbevaring

Det kan være greit å være klar over at pepper mister smak og aroma gjennom fordampning. Du bør derfor lagre krydderet i en lufttett beholder slik at smaken bevares lenge. Hele korn bevarer for øvrig smak lenger enn malt pepper, så det anbefales derfor å kverne pepperet rett før bruk. 

Pepper kan også miste smak hvis det utsettes for lys. 

Hvite pepperkorn på en skje

Hvit pepper har en fyldig og varm, litt stikkende styrke med innslag av fjøs og halm. Hvit pepper passer til fisk og skalldyr, svine-, kalve- og lammekjøtt og bechamelsaus.

Slik bruker du pepper

Pepper kan egentlig brukes til det meste, men vær litt forsiktig da det kan gjøre maten veldig sterk. Vi bruker gjerne pepper på kjøtt, fisk, i gryter og supper, og det er også en ingrediens i en del oppskrifter på pepperkakedeig. 

For øvrig finner du gjerne pepperet side om side med saltet på bord over hele verden, så egentlig kan du jo pepre akkurat det du måtte ønske selv. 

Kilder: santamariaworld.comWikipedia

Brød med svart pepper og parmesan.

Svart pepper smaker kjempegodt sammen med parmesan i brød.

BRØD MED PEPPER OG PARMESAN

Til en ildfast gryte eller form med lokk, 24 cm/4,2 l, trenger du:

 • 500 g hvetemel
 • 100 g finrevet parmesan
 • 2 ts nykvernet pepper (gjerne litt grovt)
 • 1 ts salt
 • ½ ts tørrgjær
 • 2 ss olivenolje
 • 4 dl vann

 

Slik gjør du:

 1. Ha hvetemel, parmesan, pepper, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv. Bland olivenolje med vannet og hell det over melblandingen. 
 2. Rør deigen til den er samlet . Dekk til bakebollen med plastfolie, eller lokk om den har, og la den hvile på kjøkkenbenken i 12–18 timer.
 3. Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken din. Strø det godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, pass på at du får med deg alt, bruk gjerne en slikkepott. Strø deigen med mel om den er veldig våt, og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten. Ta neste kant og gjør det samme. Gjør dette opptil ti ganger til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde litt på formen. Strø gjerne toppen med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Dekk til deigen. Om du har stor nok bakebolle, kan du snu denne over deigen. La deigen hvile i 2 timer på kjøkkenbenken.


 4. Sett en ildfast form eller gryte med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet i 1 ½ time, setter du ovnen på 250 °C.
Ta den varme formen ut av ovnen når deigen er ferdig hvilt. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme formen. Brettsiden vender nå opp. Om deigen har landet litt skjevt i formen, kan du riste den litt på plass.


 5. Sett på lokk og sett formen inn i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 200 °C. Stek i 15 minutter til.


 6. Ta brødet ut av formen og avkjøl det helt på rist.FLERE OPPSKRIFTER MED KRYDDER OG URTER