Sitrongress

  • Latin: Cymbopogon citratus
  • Engelsk: Lemon grass
  • Fransk: Verveine des Indes

Sitrongress tilhører gressfamilien og ser ut som tykke, lysegrønne eller gule gresstrå. Planten kan bli omtrent en meter lang, men det er kun de nederste 10-20 centimeterne av stråene som spises.

Opprinnelig kommer sitrongress fra India og Sri Lanka, men i dag dyrkes krydderurten både i Asia, Vestindia, Sør-Amerika og Afrika. I disse områdene kan planten høstes opptil fire ganger i året.

Kan brukes til mye

Foruten å være et meget populært krydder i det asiatiske kjøkken, brukes sitrongress som tilsetning i enkelte typer øl og mineralvann.

Planten har imidlertid også bruksområder utenfor kjøkkenet. Olje fra sitrongressplanten brukes blant annet som middel for å fordrive insekter, i parfymeindustrien og som medisin.

Det er også mulig å lage te av plantens blader, og dette er en meget populær drikk i varmere strøk.

Sitrongress på et bord.

Sitrongress inneholder ikke sitronsyre, så den kan brukes i matretter som skal smake sitron uten å være syrlig. I butikken får du kjøpt både frisk og tørket sitrongress.

Tåler ikke kulde

Sitrongress er en flerårig plante. Den vokser raskt og har et rotsystem som raskt tørker ut og tapper jorden for næringsstoffer. Hvis du selv skal dyrke sitrongress, må du derfor sørge for å ha næringsrik jord med høy fuktighet dersom du vil at planten skal trives.

Sitrongressplanten er ikke så hardfør og tåler dårlig temperaturer under 13 grader, så de fleste steder i Norge må den dyrkes i drivhus.

Slik bruker du sitrongress

Sitrongress gir en mild og frisk sitronsmak, og brukes gjerne i retter der du ellers ville brukt sitron. Sitrongress brukes mye som krydderurt i asiatisk mat. Når du knuser eller hakker stengelen, gir den fra seg en sitronaktig smak.

Sitrongress kan brukes i supper, gryter eller wok, gjerne i kombinasjon med ingefær, hvitløk, chili og sjalottløk. Du kan også bruke sitrongress rå i salater.

Det er den nederste, kjøttfulle delen av stengelen som brukes.

Kilder: Wikipedia, frukt.no, hageselskapet.no

Oppskrift på bærkompott med sitrongress.

Sitrongress gir en frisk smak til bærkompotten. Server med kanelkrem.

BÆRKOMPOTT MED SITRONGRESS OG KANELKREM

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 2 sitrongress (eller revet skall av 1/2 sitron)
  • 1⁄2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 l bær (f eks bringebær, bjørnebær, ripsbær, kirsebær, stikkelsbær)
  • 1⁄2 dl blad av sitronmelisse
  • 8 Digestivekjeks, i grove biter

 

Kanelkrem:

  • 250 g Kesam
  • 1⁄2 dl melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts malt kanel

 

Slik gjør du:

  1. Skjær tynne skiver av sitrongresset, på langs.
  2. Kok sitrongress og sukker i vannet i noen minutter. Legg i bær og sitronmelisse og la det avkjøle.
  3. Kanelkrem: Rør sammen alle ingrediensene.
  4. Server kompotten med Digestiveskjeks og kanelkrem.

FLERE OPPSKRIFTER MED KRYDDER OG URTER