– Hvor lenge krydderurtene lever avhenger blant annet av art, sort, genetiske egenskaper samt forhold under produksjon, distribusjon, i butikken og tilslutt hjemme hos deg, sier førsteamanuensis på institutt for plantevitenskap ved fakultet for Biovitenskap på NMBU, Siv Fagertun Remberg. 

Hun forteller at det ofte er tørke som tar livet av urteplantene på kjøkkenbenken.

<<LES OGSÅ: Lurer du på hvordan du kan plante om urtene dine? Her får du ekpertens beste tips til stell av urter.>>

Lys og luft til urtene

Litt stell er også viktig for at urtene skal holde seg friske og fine. –  Fjern visne blader og tynn ut underveis for å gi lys og luft til planten. Plant den også gjerne over i en større potte, sier hun.

Sørg for øvrig for lys, men unngå sterk sol. – Ikke sett potten i direkte sollys da dette kan svi og tørke ut urtene dine, sier Remberg.

Riktig vanningsmetode

Når det gjelder vanning, er metode og mengde alfa og omega:

– Urter er dyrket på bord der de får vann fra undersiden og ikke rett i potten. De fortrekker derfor fortsatt å få vann på denne måten, sier professor på institutt for plantevitenskap på NMBU, Sissel Torre.

Sett planten på en skål med vann, og husk at for mye fuktighet er like ille som for lite. Plant gjerne krydderurten over i en selvvanningspotte hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig.

Slik holder du liv i urtene dine.

Hvis du steller godt med urtene dine, kan de overleve ganske lenge på kjøkkenbenken. Noen av dem kan til og med plantes ut om sommeren.

Den store urteguiden

OPPSKRIFTER MED KRYDDER OG URTER