Timian

 • Latin: Thymus vulgaris
 • Engelsk: Thyme
 • Fransk: Thym

Vill timian finnes i alle land rundt Middelhavet. Timian du får kjøpt i butikkene her i Norge er en foredlet utgave av denne planten.

Timian er en av de eldste krydderurtene vi kjenner til. Plantens antiseptiske og konserverende egenskaper var godt kjent allerede blant de gamle egypterne, og urten ble blant annet brukt i balsameringsvæske. 

For de gamle grekerne var timian motets plante, og de bar den på brystet og ba med den før de gikk i krig.

I folkemedisin har timian vært brukt både i eteriske oljer samt til ut- og innvortes bruk.

Tørr eller frisk timian

I butikken kan du velge mellom frisk timian i potte og tørket krydder på glass. Tørket timian er et godt alternativ til frisk timian, da planten ikke taper smak nevneverdig når den tørkes.  

Dyrk timian selv

Har du din egen urtehage kan du plante en eller flere timianplanter i denne. De unge timianplantene er mest livskraftige, så det anbefales å så krydderurten på nytt annet hvert år.

Plant timian på en solrik plass da de aromatiske stoffene i planten blir sterkest i solskinn.

Slik bruker du timian

Timian passer til nesten alle slags matretter og tåler koking bra. Bruk friske blader eller tørket krydder i kjøttretter, til fisk, i supper og gryter eller til syltede rødbeter, løk og i pikkels. Timian egner seg også godt i sauser, potetretter og kålrotstuing.

I det franske kjøkken er timian en viktig del av krydderbuketten bouquet garni og i krydderblandingen Herbes de Provence.

Vær klar over at de små bladene på timianplanten har en meget kraftig smak, så det er viktig å bruke urten med forsiktighet.

Kilder: Frukt.no, Urtekildens planteleksikon, Wikipedia

Oppskrift på omelett med poteter, bacon og timian.

Bondeomelett er perfekt turmat. Du kan koke potetene på forhånd og helle egg og melk på en flaske, så kan omeletten lages ferdig i en bålpanne.

 

Bondeomelett med potet, bacon og timian

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 4 poteter
 • 200 g bacon
 • ½ løk, hakket
 • salt og pepper
 • 8 egg
 • 0,5 dl melk
 • 2 ss fersk timian/ 1 ss tørket timian

 

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

Slik gjør du:

 1. Kok potetene.
 2. Skjær bacon i biter og stek i stekepannen. Ha i potetene og løken og stek videre til alt er gyllent og sprøtt. Smak til med salt og pepper.
 3. Hell over eggene og melken. Stek ferdig omeletten og strø over timian.

OPPSKRIFTER MED KRYDDER OG URTER