Salt gir god smak til maten og er et av våre viktigste krydder. Men det kan bli for mye av det gode. Mesteparten av det saltet vi spiser i løpet av en dag kommer fra hel-, og halvfabrikata. Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til innholdsdeklarasjonen, hvis du vil kutte ned på saltet.

- Å lage mer mat fra bunnen av gir deg mye større kontroll på saltinntaket, men ikke alle får til det i hverdagen. Utfordringen blir ofte at man bruker mange ingredienser som hver for seg inneholder veldig mye salt; som buljong, krydderblandinger, salt skinke ferdig pizzasaus og salte oster, sier Erik Arnesen, master i samfunnsernæring, blogger og fast rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). 

Er gourmetsalt sunnere?

En av fordelene med å får større kontroll med saltinntaket i hverdagen er at man med god samvittighet kan sette en ekstra spiss på maten med de mer aromatiske gourmetsaltene. Og disse er vel også sunnere?

- Nei, det er de ikke, og påstander om at noen av dem inneholder mange viktige mineraler, skal man også ta med en klype salt. Det er gjerne færre enn det påstås og mengdene er uten helsevirkning. Men smaken er en annen ting, sier Arnesen.

<< Bruk av krydder reduserer behovet for salt! Chili er perfekt smakssetter. Få 6 hotte retter med chili her>>

  • Slik kan du redusere saltbruken

I snitt får vi i oss omtrent dobbelt så mye salt som vi skal hver dag, to teskjeer i stedet for én. Slik kan du reduserer saltinntaket:

  • Et bra triks å fjerne saltet fra bordet. Det er så lett å tilsette salt når det står framme, og mange har også den uvanen å salte før man de har smakt på maten.
  • Bruk andre smaksforsterkere. Hvitløk, løk, pepperrot, tomat, chili, friske urter og så videre, kan hjelpe oss til å redusere saltbruken uten å gå på akkord med smaken. 
  • <<Bruk gjerne urter i matlagingen. Få gode tips til hvordan du bruker krydderurtene her>>
  • Kalium kan hjelpe. Et høyt inntak av natrium kan øke blodtrykket, mens kalium har motsatt effekt. Gode kilder til kalium er blant annet banan, avokado, druer, bønner, brokkoli og sammalt mel. Slike matvarer kan altså motvirke den blodtrykksøkende effekten av for mye salt, og kan med fordel brukes i det daglige kostholdet. I saltvariantene Seltin, Lo-Salt og Jozo mineralsalt er natrium til dels byttet ut med kalium.
Natrium i salt

Salt er natriumklorid, og det er natrium vi bør ha en bevisst forhold til med tanke på helsa.

  • Bordsalt og Maldon-salt: ca. 39 prosent
  • Havsalt og Himalayasalt (bergsalt): 38 prosent
  • Urtesalt: ca. 30 prosent eller mer
  • Seltin: 20 prosent
  • Jozo mineralsalt: 12 prosent

Hva slags salt skal du velge?

Det avgjørende når du skal velge salt, er om du er mest opptatt av smak eller helse. De dyrere typene, som vi bruker som fingersalt, er ikke sunnere enn vanlig bordsalt.

Det er ingen grunn til å kutte ut gourmetsaltet, men det må brukes bevisst fordi det er godt, ikke som et sunnere alternativ. Og skal du ha mest mulig glede av de ulike salttypene, kan du finne noen gode tips her:

Havsalt utvinnes av sjøvann ved inndamping. Du får kjøpt både grovt og fint havsalt i alle mulige varianter. Det finnes havsalt fra ulike steder i verden, som for eksempel Amerika, Frankrike, Italia og Hawaii, og det har ulike bruksområder. Noen selges til koking og annen matlaging, mens andre er mer luksusvarianter som brukes som fingersalt. Hawaii-havsalt har en dekorativ rødfarge, og inneholder jern fordi det er tilsatt vulkansk leire. Egner seg godt som bordsalt, og i tradisjonell mat fra Hawaii. Enda en eksotisk variant er røykt havsalt, som finnes i naturen, men som også framstilles med tilsatt aroma. Det passer særlig til grillmat, supper laks og salater.

Maldonsalt er også havsalt, og kanskje det mest kjente flaksaltet, også kjent som fingersalt. Det har en mindre konsentrert smak enn vanlig koksalt og gjør seg best som topping for eksempel på ovnsbakte båtpoteter eller focaccia, mens noen kokker vil si at dette er det eneste saltet de bruker.

Bergsalt, eller mineralsalt, hentes ut fra saltgruver, der saltet stammer fra uttørkede sjøer. Et av de mest berømte er det rosa Himalayasaltet, som både er uraffinert, velsmakende og dekorativt. Det har en mindre intens smak enn vanlig vakuumsalt, og kan brukes både til matlaging og som bordsalt.

Urtesalt inneholder ofte tørket havsalt i en kombinasjon av forskjellige urter og grønnsaker, alt etter hva urtesaltet skal brukes til. Dette kan du fint lage selv, noe som også gjør at du får større kontroll på saltingen og hvor mye salt du velger å tilsette.Det kan brukes både som topping og generelt til matlaging.

Salt tilsatt ulike mineraler er husholdningssalt for dem som vil redusere natriuminntaket. Ofte tilsatt kalium. Det egner seg til matlaging.

Vakuumsalt er raffinert bergsalt. Det er et rimelig, finkornet husholdningssalt med mye saltsmak. Selges med eller uten jodtilsetning, og kan brukes både i matlaging og som bordsalt.

Coop reduserer saltbruken

Coop er med i Saltpartnerskapet, som er et samarbeid mellom matvarebransje, serveringsbransje, Fou-miljøer, bransje-og interesseorganisasjoner og helsemyndigheter. Med dette samarbeidet forplikter Coop seg til å jobbe for å redusere innholdet av salt i sine produkter.

I første omgang har Coop redusert bruken med cirka 105 tonn per år ved å redusere salt i kjøttdeiger og pølser. Coop er på langt nær i mål med de ulike varegruppene, og kommer til å fortsette med arbeidet i prosjektperioden frem til 2018.

FLERE OPPSKRIFTER MED KRYDDER OG URTER