

Mange har vært redde for å spise kylling etter funn av både antibiotikaresistente bakterier og andre bakterier i kyllingkjøtt. Disse bakteriene dør ved riktig varmebehandling. Du kan enkelt beskytte deg mot slike bakterier ved å behandle fjærkre på den riktige måten. Rått kjøtt må gjennomstekes eller kokes før man kan spise det, ifølge Mattilsynet.
Når du har kjøpt rå kylling, er det viktig å bruke kortest mulig tid fra butikken til kjøleskapet. Legg kyllingen umiddelbart kaldt (eller i stekepannen/ovnen) når du kommer fram.
<<LES OGSÅ: Importet frukt, grønnsaker og bær kan inneholde bakterier. Slik vasker og behandler du frukt, grønnsaker og bær riktig for å unngå smitte.>>
Hygiene når du behandler rå kylling
Vask hendene før og etter du tar i rått kyllingkjøtt.
Det er viktig å bruke forskjellige skjæreplater og kniver til rå kylling og stekt kylling. Dette for at ikke bakterier fra den rå kyllingen skal smitte over på den gjennomstekte kyllingen, eller til andre matvarer som for eksempel salat.
Mens kyllingen varmebehandles, vasker du fjøl og kniv skikkelig med såpe og vann.

Bruker du oppvaskbørste til å vaske vekk rå kylling, kan den ha godt av en runde i oppvaskmaskinen etterpå. Legg den i øverste hylle sammen med sleiver og øser, så får du en tipp topp ren oppvaskbørste.
Tørk av benken med en ren klut og skyll kluten godt. Når du skal skjære opp ferdigstekt kylling, må du bruke rent utstyr. Har du brukt kniven til å stikke i kyllingen mens den har ligget i pannen for å sjekke om den er gjennomstekt, skal denne vaskes godt før du bruker den til å skjære i stekt kjøtt.
Kylling trenger riktig temperatur
For å kontrollere at kyllingen er gjennomstekt, er det viktig å bruke steketermometer.
Dette er trygge temperaturer for kyllingkjøtt:
- Lår: 72 grader. Temperaturen måles inn mot beinet, men ikke slik at termometeret berører selve beinet.
- Bryst: 68 grader. For kyllingbryst skal temperaturen måles på det tykkeste partiet.
- Hel kylling: Steker du hel kylling i ovnen kan du gjøre en test ved å stikke en tynn knivspiss inn mot lårbeinet. Pipler det ut klar kraft, er kyllingen ferdig. Kommer det rødlig kraft ut, er kyllingen fremdeles rå.
<<LEI AV TØRR KYLLING? Her får du de beste teknikkene for saftig kylling, enten du bruker bryst, lår eller vil steke hel kylling.>>

Rå kylling kan inneholde bakterier som kan gjøre oss syke. Følg hygienerådene, så får du unngår du smitte på kjøkkenet.
Kylling og grønnsaker i samme gryte
Du kan steke kjøtt og grønnsaker i samme panne så lenge kjøttet er helt gjennomstekt når du spiser.
Tilsett grønnsakene et stykke ut i stekeprosessen slik at kjøtt og grønnsaker blir ferdige på samme tid. Da vet du at grønnsakene ikke har tatt til seg noen av bakteriene fra kyllingen.
<<LYST PÅ SKIKKELIG DIGG KYLLING? Da skal du prøve den filippinske teknikken og lage kylling adabo.>>
Nedkjøling av kylling

Etter en deilig kyllingmiddag står du kanskje igjen med rester. Disse skal kjøles ned fort før de legges i kjøleskapet. Setter du varme matvarer inn i kjøleskapet senkes temperaturen i kjøleskapet og faren for bakterievekst øker.
Et lurt triks er å legge kyllingrestene over i folie. Legg så dette på et kjøleelement (noe du sikkert har i fryseren til bruk i kjølebagen). Når kjøttet er nedkjølt, pakker du det godt inn og legger det i kjøleskapet eller fryseren.
Økologisk kylling eller ikke?
Det er ingen forskjell på økologisk kylling og vanlig kylling når det kommer til hygiene. Kylling inneholder bakterier og må behandles likt enten den er økologisk eller ikke.
<<LES OGSÅ: Visste du at den økologiske kyllingen fra Homlagarden i Hardanger er kåret til Norges beste kyllingfilet? Bli med til den økologiske kyllinggården. >>
Slik behandler du rå kylling
Følg Mattilsynets hygieneråd for behandling av rått kyllingkjøtt:
- Vask hendene
- Bruk rene redskaper og kluter
- Sørg for tilstrekkelig oppvarming. Kjøttet skal være gjennomstekt eller gjennomkokt
- Hold rå og tillaget mat atskilt. Det vil si: Bruk egne redskaper, skjærefjøler og fat til rått kjøtt. Ikke bruk samme redskap til tillaging av salat som du bruker til tillaging av kjøtt
- Sjekk temperaturen i kjøleskapet
- Sørg for rask nedkjøling
Kilde: Mattilsynet
Kylling, hvitløk og sitron er bestevenner. Slik lager du en supersaftig og nydelig kyllingrett:

Hel kylling med hvitløk og sitron
Dette trenger du til 4 personer:
- 1 rå kylling
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 100 g mykt smør
- 1/2 ts salt
- nykvernet pepper
- 3 hele hvitløk
- 1 sitron
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Bland hvitløk, smør, salt og pepper og gni inn kyllingen med dette. Ha noe av smørblandingen inn under skinnet også. Krydre litt ekstra med pepper.
- Legg kyllingen i en stekepanne sammen med hvitløkfedd (med skall).
- Fukt et bakepapir og bre papiret over kyllingen
- Stek i ovnen i cirka 1 time og 20 minutter, til kjøttsaften innerst ved lårbeinet er klar (er den fortsatt litt blodig, trenger kyllingen litt lenger tid i ovnen).
- Server for eksempel med stekte poteter eller friterte søtpoteter og en grønn salat.