

Helstekt kylling smaker utrolig godt, og er i tillegg et mer økonomisk valg enn å kjøpe kun bryst, vinger eller lår. Og så får man jo alt i ett! Dessuten kan du koke nydelig og næringsrik kraft av skroget og beinrestene når maten er spist opp.
Ikke er det særlig vanskelig å helsteke kylling, heller. Om du bruker et steketermometer er det enda enklere!
Slik blir kyllingen saftig
Trikset for å få saftig og mør kylling er å dampe den i kyllingkraft eller vann i en gryte eller en ildfast form før du steker den videre til skinnet blir gyllent og sprøtt. Hvitløk og sitron gjør kyllingen svært smakfull. Dytter du litt smør under skinnet blir det ekstra sprøtt og godt.

Trikset for å få supersaftig helstekt kylling er å sette skinnet inn med masse smør og la den dampe i en gryte i cirka en time.
Masse hvitløk gir god smak
Ikke la deg skremme av hvitløksmengden i denne oppskriften. Hvitløk som stekes over såpass lang tid blir mild og rund på smak. Vi har valgt å legge poteter i gryta sammen med kyllingen, både for å spare oppvask og fordi hvitløken og sjyen som dannes under stekingen er med på å gjøre dem ekstra gode.
Etter at den helstekte kyllingen har fått hvile litt, deler du den opp i stykker. Skjær først løs lårene og vingene. Føl deg frem med kniven og del i leddene. Lårene kan gjerne deles i to igjen ved leddet. Da får du både kyllingklubbe og lårfilet. Finn brystbeinet og skjær ned langs begge sider for å skjære løs brystene. Plukk av resten av kjøttet som er igjen til ”plukkjøtt”, passer godt i for eksempel pasta eller salat.

Masse hvitløk og sitron gir kjempegod smak til sjyen og potetene.
Deilig tilbehør til helstekt kylling
Vi serverer helstekt kylling med aspargesbønner, potetene og sjyen fra formen. Men om du ønsker mer avansert tilbehør til kyllingen kan du for eksempel lage uimotståelig gode hasselbackpoteter med ost og bacon, saftige og sprø røstipoteter med urter og parmesan eller fløtegratinerte potetkaker til.

Eller hva med sweet chili-glasert rosenkål – det passer utrolig godt også etter jul.
Kok kraft på beina
Spar på kyllingskroget og beinrester fra middagen og kok kraft. Dette gjøres enkelt ved å dekke skroget og beina med vann. Gi det et oppkok og skru ned temperaturen så det kun småputrer. La det stå i 4-5 timer under lokk, ellers fordamper væsken. Mot slutten av koketiden kan kraften gjerne reduseres for å gjøre den mer konsentrert.
For ekstra god smak kan du tilsette løk, selleri, gulrot eller andre rotgrønnsaker. Bruk gjerne grønnsaksskrell fra middagen! Kraften holder seg i kjøleskap i 2-3 dager, eller du kan fryse den ned.
Et godt tips er å fryse ned konsentrert kraft i isbitformer, så kan du erstatte buljongterningene fra butikken.

Hvis du helsteker kyllingen sammen med poteter og urter i en gryte, sparer du både tid og oppvask. Og du får en nydelig smak på potetene.
Helstekt kylling med hvitløk og sitron
- 1 kylling, ca 1,3 kg
- 4 ss smør
- salt og pepper
- 2 dl vann eller kyllingbuljong
- 2 hele hvitløk (jepp!)
- 2 økologiske sitroner
- 4 rosmarinstilker
- 500 g småpoteter
- 400 g aspargesbønner
Slik gjør du det:
- Forvarm stekeovnen til 160 grader.
- Tørk av kyllingen med kjøkkenpapir og krydre den med salt og pepper ut- og innvendig.
- Stikk noen hull i den ene sitronen og legg den inni kyllingen sammen med skrelte hvitløksfedd fra en hel hvitløk. Dunk gjerne hvitløksfeddene så de blir litt knust.
- Del den andre sitronen i skiver, og den andre hvitløken i to på tvers. Lag et snitt i skinnet ved hvert lår og stikk en sitronskive mellom låret og kroppen.
- Dytt forsiktig smør inn under skinnet på kyllingen. Dette er litt grisete, bruk fingrene! Smør litt smør eller olje på utsiden av skinnet også.
- Legg kyllingen i en jerngryte med lokk eller en ildfast form.
- Del småpotetene i to og dander i gryten sammen med sitronskivene, de halve hvitløkene og rosmarinstilker. Hell over vann eller kyllingbuljong.
- Sett på lokket på gryta, eller dekk formen med aluminiumsfolie. Stek ved 160 grader i 60 minutter. Fjern så lokket eller folien og stek videre i 30-40 minutter, til skinnet er sprøtt og gyllent. Bruk gjerne grillefunksjonen på ovnen helt mot slutten for å gjøre skinnet ekstra gyllent og sprøtt.
- Sjekk om kyllingen er ferdig ved å lage et snitt i det ene låret. Er saften som pipler ut klar, er kyllingen ferdig. Er det rosa skal den stekes litt til. Bruk gjerne et steketermometer for å være på den sikre siden. Kjernetemperaturen bør være 68-70 grader. La kyllingen hvile 10-15 minutter før den deles opp i stykker.
- Damp eller kok aspargesbønnene i 1 minutt og server kyllingstykkene sammen med potetene og sjyen fra formen.
Husk god kjøkkenhygiene når du håndterer rå kylling! Vask hendene godt og ikke bruk kniver og fjøler til andre ingredienser enn kyllingen. Sjekk de beste tipsene for trygg håndtering av rå kylling og kalkun her.
Kilde: Matprat