Det blir nesten ikke bedre enn sticky asian glazed chicken! Tenk deg søte, klissede kyllinglår som smelter på tungen. Disse passer fint på en dag når du lengter tilbake til sol og sommer. Og hvem gjør ikke det når gradestokken kryper uforskammet under 0?

Søtt og godt

For å lage en perfekt sticky glaze må du ha sukker eller honning. Det er hele poenget. Du skal ende opp med en søt og klissete saus som legger seg som et perfekt lag rundt kyllinglårene. Brunt sukker gir en dyp karamellsmak og passer perfekt sammen med appelsin. Vi har brukt begge deler i oppskriften.

Riktig balanse

Når du skal lage sticky chicken er det viktig å tenke balanse. Du trenger syre for å matche alt det søte! God asiatisk mat har alltid en flott balanse mellom søtt, salt, surt og bittert.

Lettsyltet agurkremser og strimlet gulrot vil være det perfekte tilbehøret til denne retten. Gå litt ned på sukkermengden på syltelaken da det allerede finnes mye sukker i selve retten.  Hvis du skal sylte grønnsaker, bør du starte med å lage dette, da det grønnsakene bør ligge i laken i cirka en time.
Vi vil også anbefale ris og dampet bok choy eller brokkoli som tilbehør til sticky chicken.

Oppskrift på asiatisk kylling Sticky asian glazed chicken.

Sticky asian glazed chicken er skikkelig klissete og god kosemat.

Glasert spare ribs 

Du kan ha glaze på nesten hva du vil. Svin er perfek, bare tenk på spare ribs eller glasert svinenakke.  Grunnen til at vi bruker kyllinglår i denne oppskriften er at dette er en stykningsdel som er perfekt å steke litt over tid. Lår tåler tøffere behandling enn bryst. Lang steketid gjør kjøttet mørt og herlig, og det vil falle av beinet når du spiser det. Dessuten har lårkjøtt mye mer smak og er billigere enn brystfilet.

Du kan også glasere fisk; både laks og torsk anbefales. Fisk trenger kortere tid i ovnen og det er viktig at du koker inn sausen til den er nesten klissete før du fordeler den over fisken.

Asiatisk favoritt

  • Sticky asian glazed chicken er en favorittrett over hele Asia. Du vil finne forskjellige varianter av denne retten, men en fellesnevneren er at kyllingen serveres i biter slik at den er lett å spise med pinner.  
  • I Thailand får du en sweet chili-variant der kyllingen er fritert i en tempuraaktig røre før den vendes i glazen.
  • I Indonesia vil du finne varianter med sitrongress og ingefær som smaksforsterker.
  • I Korea har de retten dakgangjeong, hvor glazen lages blant annet med koreansk fermentert chiipaste og ingefær. Her blir kyllingbitene vendt i mel og frityrstekt før den klissede glazen vendes med kyllingen.
Oppskrift på asiatisk kylling Sticky asian glazed chicken.

Du finner varianter av Sticky asian glazed chicken over hele Asia. Vi har laget en variant hot saus og appelsin.

Sticky asian glazed chicken

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ½ dl kyllingkraft eller vann
  • 100 g brunt sukker
  • ½ dl appelsinjuice
  • ½ dl soyasaus
  • 1 ss Sriracha-saus (gjerne mer hvis du ønsker)
  • 4 hvitløksfedd
  • 600 g kylling lårfilet (evt. hele kyllinglår)
  • 2 ss riseddik
  • 1 appelsin
  • 2 ss sesamfrø
  • 150 g ris
  • 1 bunt vårløk

 

Lettsyltet agurk og gulrot

  • 1 agurk
  • 2 gulrøtter
  • 0,5 dl eplecidereddik
  • 1,5 dl vann
  • 0,5 dl sukker
  • 1 stjerneanis

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage sausen: Bland kyllingkraft eller vann, brunt sukker, appelsinjuice, soyasaus, Sriracha-saus , riseddik og finhakket hvitløk. Sett til side.
  2. Tørk av kyllinglårfiletene og krydre med litt salt og pepper. Stek med skinnsiden ned i en varm panne med litt olivenolje i 5-6 minutter, eller til skinnet er gyllent og sprøtt. Snu rundt og stek et par minutter til. Ta kyllingen ut av panna og hell av eller tørk bort fettet i panna.
  3. Hell sausen i panna og gi den et lett oppkok. Legg kyllingen tilbake i panna og senk temperaturen til medium-lav. La det småputre i 20-30 minutter, til kyllingen er gjennomkokt og sausen tykk og sirupsaktig.
  4. Kok ris som anvist på pakken.
  5. Server kyllingen over ris. Topp med et dryss sesamfrø, finhakket vårløk og appelsinzest. Du kan gjerne servere retten med andre grønnsaker som dampet brokkoli eller bok choy.

 

Lettsyltet agurk og gulrot

  1. Kok opp sukker, eddik og vann sammen med stjerneanis. La sukkeret løses  opp før du tar gryten av varmen og kjøler ned laken.
  2. Bruk en potetskreller til å skjære lange remser av agurk. Gulrøttene skrelles og skjæres i tynne juliennestaver eller rives på rivjern.
  3. Legg i syltelaken og sylt i en time eller mer.

Tips!

Du kan også bruke hele kyllinglår og dele ved leddet. Da får du både kylling lårfilet og klubber. Kylling lårfilet har mer smak, mer fett og tåler mer varmebehandling uten å bli tørt. 

 

FLERE OPPSKRIFTER MED KYLLING