Det er stor forskjell på å grille filet og lårbein. De trenger forskjellig tilnærming og steketid. Men behersker du dette kan vi love deg en deilig og saftig opplevelse.

Her er tre grillmetoder for kylling og kalkun:

Grilling av kyllingfilet

Brystfilet trenger mye pleie på grillen for å ikke tørke ut. Brystfilet med skinn har litt fett under skinnet som beskytter mot uttørking.

Det er lurt å marinere bryststykket før grilling. Husk bare å tørke av marinaden før du skal grille, så unngår du at marinaden svir kjøttet.

<<Spice opp hverdagsmaten: Her er sausen som gjør nesten all mat bedre>>

Du kan gjerne grille kylling- eller kalkunfiletene noen minutter på hver side slik at de får et fint grillmønster. Legg dem så over på indirekte varme slik at de kan steke ferdig på lavere temperatur. Bruk steketermometer. Kjernetemperaturen skal være 62-68 grader. La kjøttet hvile noen minutter før du skjærer det opp.

Grilling av hel kylling

Den aller beste måten å grille hel kylling på er enten på rôtisserie (spyd som går rundt og rundt) eller med ølboks-trikset. Du kan kjøpe avansert utstyr til dette fra grillforhandlere eller bruke en halvliters ølboks. Den kan du enten ha øl, Sprite eller eplejuice i for smak.

Slik griller du hel kylling på boks:

 1. Du skjærer av toppen på en halvliters ølboks og fyller den 3/4 med ønsket drikk. Du kan legge krydderurter i boksen sammen med væsken. Timian, hvitløk eller laurbærblader passer veldig godt til.
 2. Kyllingen krydrer du med salt og pepper eller en ferdig rub. Så trer du kyllingen (vasket og tørket) over boksen slik at kyllingen sitter støtt. 
 3. Kyllingen setter du på indirekte varme (medium varme). Sørg for å ha et dryppfat under som kan ta imot de deilige saftene fra fuglen. Fyll gjerne en fjerdedel opp på dryppfatet med litt vann eller samme væske som du har i ølboksen.
 4. Grilltiden avgjøres av størrelsen på kyllingen. Du må regne med at det fort går 1,5 timer og kanskje litt mer før kyllingen har nådd kjernetemperatur på 62-68 grader (målt innerst ved brystet). Sørg for at kyllingen får minimum 15 minutters hvile før du skjærer den opp.
 5. Det tar sin tid å tilberede kylling på denne måten, men til gjengjeld får du verdens mest saftige kylling med sprøtt skinn til middag. Kalkun er altfor stor til å grilles hel i en vanlig grill.

<<Trendmat fra Filippinene: Ny teknikk gir deg saftig og deilig kylling>>

Grilling av kyllinglår

Den enkleste måten å få saftig kylling eller kalkun på grillen, er å velge lårfilet.

Dette kjøttet trenger en annen type behandling og ikke minst steketid. Låret har tøffere kjøttstruktur, men mer fett. Det tåler med andre ord mer varme. Det beste er langgrilling på indirekte varme. Du kan grille på direkte varme først eller til slutt for å få fin grillskorpe. Kjernetemperaturen skal være cirkaa 65 grader.

Her får du oppskrift på saftig kalkunlår på grillen med hvitløkspoteter og frisk salat:

Grillet kyllinglårfilet med toscapoteter og tomatsalat. Er du lei av å grille kylling eller kalkun til en tørr skosåle? Her får du tre metoder som kan redde grillet kylling til middagen i kveld.

Aldri mer tørt og kjedelig kjøtt! Med riktig teknikk kan kyllingen bli supersaftig på grillen.

Grillet kyllinglår med toscanapoteter og tomatsalat 

Dette trenger du til 4 personer:

 • 800 g kyllinglår eller lårside av kalkun fra Grill Perfekt-serien til Coop 
 • 600 g nypoteter
 • frisk rosmarin
 • 1 hel fersk hvitløk
 • salt, pepper
 • 2 ss god extra virgin olivenolje
 • 1 pose babyspinat
 • 20-30 cherrytomater
 • ½ sitron, saften
 • 4 ss god extra virgin olivenolje
 • Frisk basilikum
 • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Start med potetene. Del dem i fire og legg dem i dobbelt lag med folie. Del hvitløken i to horisontalt. Legg hvitløken sammen med potetene, 2 grener rosmarin og et godt dryss med flaksalt og pepper. Hell olivenolje over og pakk sammen folien slik at du har en tett pakke. Legg den på indirekte varme og grill til potetene er ferdige. Du kan tilberede dem på samme måte i stekeovnen hvis du heller vil det.
 2. Grill lårstykkene noen minutter på direkte varme. Legg dem over på indirekte sone til de har fått en kjernetemperaturen på cirka 65 grader. La kjøttet hvile mens du lager salaten.
 3. Del tomatene i to og legg dem i en bolle sammen med spinat og masse basilikumsblader. Krydre med sitronsaft og olivenolje rett før servering. Et dryss pepper og flaksalt hever smaken.
 4. Server kylling eller kalkun med toscanapoteter og tomatsalat.

FLERE OPPSKRIFTER MED KYLLING