Marokkansk mat er svært smaksrik og aromatisk, men sjelden sterk. Det brukes mange ulike kryddere og krydderblandinger. Ingefær, spisskummen, kanel, gurkemeie, pepper og paprikapulver er blant de vanligste krydderne å finne i det marokkanske kjøkken.

Marokkansk mat lages ofte i en såkalt tagine. Dette er et helt spesielt keramisk fat som er flat i bunnen med et høyt, kjegleformet lokk. I en tagine kan du lage alle slags retter med kylling og fisk og grønnsaker. Har du ikke en tagine, kan du helt fint lage denne retten i en vanlig gryte.

Marokkansk kyllinggryte med sitron i en form.

Marokkansk kyllinggryte er perfekt når du skal lage mat til mange.

Marokkansk kyllinggryte med sitroner

Vi har latt oss inspirere av den marokkanske retten Djaj Mqualli, som er en taginekylling med sitron. Istedenfor konserverte sitroner har vi brukt friske sitroner. 

Velg helst økologiske sitroner, siden du skal bruke skallet i denne retten. Hvis du ikke har økologiske sitroner for hånden, bør du skrubbe dem forsiktig i lunkent vann.

PRØV OGSÅ: Couscous regnes som nasjonalrett i Marokko. Prøv denne deilige couscoussalaten med urter og granateple.

Marokkansk kyllinggryte i en form.

Server gjerne couscous til denne kyllinggryta.

Hjemmebakt brød smaker godt til gryteretter, prøv gjerne disse flate nanbrødene med 3 ulike toppinger eller grove pitabrød til.

MAROKKANSK KYLLINGGRYTE  MED SITRON

Porsjoner: 4

Tid: 1t. 20 min. 

  • 7 fedd hvitløk
  • 1 ss salt
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts malt paprika
  • 2 ts gurkemeie
  • 4 ss olivenolje
  • 4 kyllinglår, delt i to, velg gjerne økologisk kylling fra Änglamark
  • 4 gule løk
  • salt og pepper
  • 3 dl kylllingkraft
  • 1 sitron, i skiver (bruk gjerne økologisk sitron)
  • 1 dl tørket aprikos, delt i biter
  • 1/2 potte koriander, til pynt

  

Slik gjør du:

  1. Knus hvitløken til en jevn puré (enten med kniv eller i en morter) og bland med salt. Ha i spisskummen, paprika, 1 ts gurkemeie og olivenolje.
  2. Del kyllinglårene i to og fordel krydderblandingen på kjøttet. La gjerne kyllingbitene marinere på kjøkkenbenken en halvtimes tid før du steker dem godt på alle sider. Sett til side.
  3. Del løken i tynne ringer og stek dem myke og gylne med 1 ts gurkemeie, salt og pepper.
  4. Ha kyllingen tilbake i gryten med løken, sammen med sitronskiver, aprikoser og kyllingkraft. Kok opp. 
  5. La det småkoke under lokk i cirka 30 minutter. Ta av lokket og kok videre i cirka fem minutter, til kyllingen er ferdig og kraften har redusert.
  6. Legg kyllingen på et fat og fordel koriander over.

FLERE OPPSKRIFTER MED KYLLING