Til hovedinnhold
kjøtt

Braisert lammeskank med rødvin og pepperrotkrem

Tid, kjærlighet og litt grytemagi er alt du trenger for å lykkes med lammeskank. Belønningen er et kjøtt så mørt og saftig at det nesten smelter på tunga.

Braisert lammeskank med rødvin og pepperrotkrem

3t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

lammeskanker

hvetemel

salt

pepper

smør

sjalottløk (delt i 2)

hvitløk (delt i 2)

gulrøtter (i grove biter)

sellerirot (i grove biter)

rødvin

tomatpuré

grønnsakskraft

frisk rosmarin

laurbærblad

Dette trenger du til smørstekte rotgrønnsaker:

jordskokk (delt i 4 båter)

gulrøtter (delt i tykke staver på langs)

pastinakk (delt i tykke staver på langs)

laurbærblad

rapsolje

smør

frisk rosmarin

salt og pepper (etter smak)

Dette trenger du til potetmos:

melne poteter ( i biter)

smør

helmelk

salt og kvernet pepper (etter smak)

Dette trenger du til pepperrotkrem:

seterrømme

fersk pepperrot (revet)

sitronsaft

frisk timian (finhakket)

flaksalt

Fremgangsmetode

Sett ovnen på 160˚C. Tørk lammeskankene godt med kjøkkenpapir og gni inn med mel, salt og pepper. Del løk og hvitløk i mindre biter. Rens og del gulrot og sellerirot i grove biter.
Smelt smør i en tykkbunnet gryte på høy varme og brun lammeskankene på alle sider. Løft kjøttet ut av gryta og sett til side.
Fres grønnsakene noen minutter og hell over rødvin og tomatpuré. La alt koke opp før lammeskankene legges tilbake i gryta. Har du ikke stor nok gryte, kan alt flyttes over i en stor ildfast form eller en langpanne.
Hell kraften over lammeskankene og legg i rosmarin og laurbærblad. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett på nederste rille i ovnen i ca. 3 timer.
Sjekk lammeskankene underveis og snu rundt dersom noe av kjøttet ser ut til å tørke. Fjern lokket de siste 30 minuttene av steketiden. Væsken fordamper noe og smakene konsentreres. Når kjøttet enkelt løsner fra beina er det klart til servering.
Sil av sausen, kok opp og reduser til en tredjedel. Grønnsakene kan kjøres til puré og brukes som jevning til sausen. Smak til med salt og pepper om nødvendig.

Slik lager du smørstekte rotgrønnsaker

Skrubb og tørk jordskokkene godt og del i båter. Fjern stilkfestet på gulrøttene og skrell pastinakk. Del i tykke staver.
Kok grønnsakene møre sammen med laurbærblad i lettsaltet vann. Jordskokkene trenger litt lenger tid enn resten. Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe seg tørre.
Varm opp olje og smør i en stekepanne på høy varme. Tilsett de kokte grønnsakene og rosmarin. Øs med smør til grønnsakene er gylne og fine. Smak til med salt og pepper.

Slik lager du potetmos

Skrubb eller skrell potetene og del dem i mindre terninger. Kok potetene møre i usaltet vann, hell av kokevannet og mos med potetstamper. Mos litt mindre dersom du ønsker en grov potetmos.
Rør inn smøret til det har smeltet og spe på med melk til en kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Slik lager du pepperrotkrem

Pisk seterrømme og revet pepperrot til kremen så vidt begynner å forme faste topper.
Smak til med sitronsaft, fersk timian og flaksalt.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆