Det er høysesong for lam, og vi spiser mye lammelår- og koteletter. Gjerne med ganske tradisjonelt tilbehør til. Vi slår er slag for å bruke både de mindre møre og vanlige strykningsdelene på lammet – og å prøve noe nytt.
Lam på gresk vis. Det gjør vel ikke noe å drømme seg bort til sydligere strøk og varmere vær med greske smaker som feta, oliven og dill?
<<Vet du hvilken del av lammet som passer best? Se vår ultimate guide til de ulike stykningsdelene av lammet - og få tips til noen gode retter.>>
Gresk lammetolkning
Grekerne er flinke når det kommer til urte- og krydderbruk. Kombinasjonen lam og kanel er en sikker vinner. Oregano er også typisk for gresk mat, selv om vi kanskje forbinder det mest med pizzatopping? Fersk dill setter spissen på denne deilige gryta, sammen med salt fetaost så klart.
Langstidskokt lammegryte
De fleste gryter trenger litt tid for å bli skikkelig gode, men mens gryta putrer kan man jo gjøre andre hyggelige ting – som å sette seg i godstolen med en god bok og en kopp rykende varm sjokolade.
<<PRØV OGSÅ: Indisk kjøkken er også en god venn av lam. Prøv denne deilige, indiske lammegryten med varme, eksotiske smaker.>>

Kombinasjonen av norsk lam og greske smaker av fetaost, oliven og dill er varmende godt i høstmørket!
GRESK LAMMEGRYTE MED FETAOST OG DILL
Dette trenger du til 4 personer:
- 500 g grytekjøtt av lam
- 1 klype salt og pepper
- 2 ss smør
- 2 løk
- 4 hvitløksfedd
- 2 ts oregano
- 1 kanelstang
- 1 laurbærblad
- 200 g småpoteter
- 2 røde paprika
- 1 liter god kraft, gjerne av lam + vann
- 1 ts sukker
- 150 g svarte kalamtaoliven
- 1 boks store hvite bønner (ca 400 g)
- 150 g fetaost
- 1 økologisk sitron
- 1 håndfull fersk dill
Slik gjør du:
- Kutt kjøttet i grove terninger. Bruk lammebog, lår eller annet egnet grytekjøtt.
- Varm opp smør i en gryte. Brun kjøttet på alle kanter. Krydre med salt og pepper. Legg kjøttet til side.
- Finhakk løk og hvitløk, og surr det i gryta til det er mykt og blankt. Ha kjøttet tilbake, og krydre med tørket oregano, en kanelstang og et laurbærblad.
- Hell over kraften, sukker og eventuelt litt vann så det dekker. La det koke opp under lokk før du skrur ned temperaturen og legger lokket på gløtt. La det småputre i 1 time. Del småpotetene i to og paprika i mindre biter. Ha det over i gryta og la det koke til potetene er møre.
- Mot slutten av koketiden tilsetter du oliven og hvite bønner. Rør godt sammen. Fisk ut kanelstangen og laurbærbladet! Smak til med mer oregano, salt og pepper til slutt.
- Ta gryta av varmen og smuldre fetaosten over. Rasp skallet av en økologisk sitron over, og skvis saften fra halve sitronen over i gryta. Topp med frisk dill. Rør inn fetaosten før servering.