Nordmenn elsker indisk mat, og akkurat nå elsker vi kanskje indiske gryteretter aller høyest! Når høsten kommer, er det nemlig ingenting som er så deilig som å varme seg på en deilig lammegryte med aromatiske smaker. 

En god lammegryte trenger tid. Derfor kan det lønne seg å lage en stor lammegryte som kan fryses ned i porsjoner når du først er i gang. For hva er vel bedre enn å nyte en porsjon hjemmelaget lammegryte en dag du virkelig trenger litt ekstra kos og varme? 

Norsk lam i lammegryten

Lam og krydder er verdens beste ekteskap. Nå finner du fantastisk lammekjøtt i butikken og du kan velge og vrake i stykningsdeler.

<<LES OGSÅ: Er du usikker på hvilke deler av lammet du bør velge? Sjekk vår ultimate lamme-guide og få tips til hvordan du får perfekt resultat hver gang!>>

En god lammegryte eller curry trenger tid for å utvikle smakene, så velg lammekjøtt som egner seg for langtidskoking, gjerne med bein for ekstra smak. Lammebog er et supert valg. Et stykke lammeribbe vil også gjøre susen i en langtidskokt lammegryte.

<<PRØV DETTE: Har du lyst på ekstra godt kjøtt i lammegryten, skal du prøve lam fra villsau. Dette er norsk ursau, som går fritt ute på øygruppen Austervoll hele året. Det gir kjøttet en særlig god smak. >>

Varme krydder i lammegryten

Kanel, nellik, kardemomme, muskat. Dette er bare noen av de deilige, varmende krydderne som skal gjøre lammekjøttet uimotståelig.  Frisk ingefær tilfører også en deilig spiss og hete til retten. Gosht Durbari er ikke en sterk rett, men en aromatisk lammegryte med masse smak.

<<PRØV OGSÅ: Hvis du liker varme krydder, må du prøve denne arabiske vegetarretten med ris og granateple.>>

Hemmeligheten er stekt løk

Hemmeligheten bak denne lammegryten er ikke bare nydelig lam og varme krydder. Det handler vel så mye om fritert løk. Friterte løk bør du lage selv, da blir lammegryten enda bedre enn om du bruker sprøstekt løk fra pose.

Løken friteres i flere omganger og tilsettes i lammegryten underveis i steketiden og tilsettes på toppen ved servering.

Rist krydderne!

Hele krydder holder lenger på aromaen. Rister du dem kjapt i en tørr panne på sterk varme, frigis enda mer aroma og oljer. De er da klare til å kvernes enten i morter eller i en krydderkvern. Sil krydderet for å få bort rester.

<<PRØV OGSÅ: Alt smaker bedre med den heftig gode chilipasten Harissa. Denne krydderpasten gir retten din en deilig smak av Midtøsten.>>

Pepper (som faktisk har en holdbarhet på 100 år!) frigir en fantastisk dyp og deilig aroma ved risting i pannen. Prøv dette når du lager fårikål.

Ingenting varmer mer enn en deilig krydret lammegryte. Oppskrift på den indiske lammegryten Gosht Durbari, kanskje høstens aller herligste gryterett.

Det smaker kjempegodt med litt joghurt og nanbrød til lammegryten Gosht Durbari.

 Langtidskokt lammegryte Gosht Durbari 

Dette trenger du til 4 personer:

 • 1,2 kg lammekjøtt, gjerne bog (med bein) eller ribbe, skåret i mellomstore stykker
 • 2,5 dl kefir
 • 4 ss smør
 • 4 cm ingefærbit, skåret i tynne staver. Halvparten skal i retten og halvparten skal være pynt.
 • 1-2 ts chilipulver
 • salt
 • 4 løk, skåret i tynne skiver
 • 1 liter solsikkeolje til fritering
 • Frisk koriander til servering

 

Krydderblanding:

 • 3 ts spisskummenfrø
 • ½ kanelstang
 • 5 nellik
 • 6 kardemommekapsler
 • 12 hele sorte pepperfrø
 • ¼ ts revet muskat

 

Slik gjør du:

 1. Start med løken: Varm oljen i en høy kjele. Ha alltid et lokk for hånden hvis det skulle begynne å brenne. Flammene kveles når man legger lokk på kjelen og slår av platen. Når oljen er ca 170 grader friterer du løken i puljer. La den friterte, gylne løken renne av overflødig olje på et stykke kjøkkenpapir.
 2. Krydderblandingen: Rist de hele krydderne i en tørr panne til du kjenner en deilig aroma stige opp fra pannen. Ha krydderne over i en morter eller krydderkvern og kvern dem til et fint pulver. Tilsett muskat og 1 ss vann og rør sammen til en paste.
 3. Varm smøret og legg lammekjøttet i en gryte.  Brun kjøttet og tilsett så salt, kefir, ingefær og chilipulver. La dette småputre på medium varme i 10 minutter.
 4. Tilsett krydderpasten og rør. Dekk så lammekjøttet med vann.  La dette småkoke under lokk i ca 20 minutter.
 5. Tilsett halvparten av den stekte løken. Legg på lokk igjen og la dette surre videre til kjøttet er mørt og begynner å falle av beina. Det kan ta en time eller to.
 6. Sjekk underveis i koketiden om du trenger mer salt eller chilipulver.
 7. Når du er fornøyd med mørheten på kjøttet, fjerner du lokket og koker inn sausen litt. Du skal fremdeles ha deilig saus til å blande med ris eller nanbrød, men sausen kan godt bli litt mer innkokt.
 8. Legg retten over på et stort fat. Dryss over stekt løk, ingefær i tynne staver og frisk koriander.  

 

FLERE OPPSKRIFTER MED LAM