Til hovedinnhold
kjøtt

Slik lager du klassisk lammelår

For å få et garantert mørt og saftig lammelår er det to ting som gjelder; steketermometer og god tid!

Slik lager du klassisk lammelår

5t / 1t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

5 porsjoner

lammelår

smør

salt (+ ekstra til potetene)

pepper (+ ekstra til potetene)

hvitløk (1 hel hvitløk)

småpoteter

olivenolje

rosmarin

brokkoli

grønne bønner

sjalottløk

sitron

Fremgangsmetode

La lammelåret ligge i romtemperatur en times tid før steking.
Forvarm stekeovnen til 80 grader. Legg lammelåret over i en ildfast form eller i en dyp langpanne. Gni lammelåret med smør og rikelig med salt og pepper på alle sider. Skrell hvitløken og fordel feddene rundt i formen.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stek lammelåret til det har en kjernetemperatur på 62 grader for rosastekt eller 70 grader om du ønsker det gjennomstekt. For et lammelår på ca 2,5 kg som er temperert på forhånd tar dette 4-5 timer.
Ta lammelåret ut av ovnen når det har ønsket temperatur og skru opp ovnen til 225 grader.
Del potetene i båter og spre dem utover et stekebrett kledd med bakepapir. Drypp over halvparten (½ dl) av olivenoljen. Krydre med litt salt og pepper. Fordel rosmarinstilkene i formen. Bland oljen, krydderet og urtene godt sammen med potetbåtene.
Stek dem i 20-30 minutter mens lammelåret hviler. Bruk gjerne varmluft de siste par minuttene for å få en ekstra sprø og gyllen skorpe.
Mens potetene er i ovnen tilbereder du brokkoli og grønne bønner. Del brokkoli i små buketter og fjern endene på de grønne bønnene. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele og kok grønnsakene i ca 30 sekunder. De skal fortsatt ha litt knas.
Ta grønnsakene opp av vannet med en hullsleiv og legg over på et serveringsfat. Finhakk sjalottløk og bland sammen med resten av olivenoljen (1/2 dl), finraspet sitronskall og saften av sitronen. Fordel utover grønnsakene.
Når potetene er ferdige skrur du på grillelementet og full temperatur på stekeovnen. Grill lammelåret et par minutter før servering for å få en sprø skorpe. Snu gjerne lammelåret underveis.
Har du grill tilgjengelig kan du gjerne grille lammelåret på slutten.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆