Villsau – eller gammelnorsk sau som rasen egentlig heter – er en urnorsk sau som har levd i Norge i mellom 4000 og 5000 år. På 1700-tallet begynte bøndene å innføre nye saueraser som vokste raskere og ga mer kjøtt, og den urnorske villsauen holdt på å dø ut.

Heldigvis ble villsauen reddet på 1960-tallet, og nå er det stadig flere som har fått øynene opp for denne spennende urnorske sauerasen.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Vet du hvilken del av lammet som passer i de ulike rettene? Her får du den ultimate guiden til stykningsdelerne av lam.>>

Lever fritt hele året

På Fitjarøyene og Austevoll finner du nå flere hundre villsau, som lever fritt i naturen året rundt. Villsauen er mindre og mer robust enn den vanlige, hvite sauen.

- Villsau er en veldig liten rase som lever ute på øyene hele året og klarer seg selv, forklarer John Inge Vik. Han er sauebonde og kommer fra en familie som har drevet med sau i generasjoner.

I motsetning til vanlig sau, klarer villsauen seg utmerket ute. Den er tilpasset norsk klima og slipper ulla selv. Vanlig sau gjør ikke det, noe som betyr at den får våt ull som ikke tørker når det kommer mye regn og snø, og dette gjør at den ikke overlever vinteren ute.

-  Det er viktig å bevare villsau i norsk natur. Villsau pleier kulturlandskapet og hindrer at det gror igjen, forklarer Vik.

Frittgående villsau på Austevoll. Villsau går ute hele året, noe som gir et fantastisk mørt, magert og saftig kjøtt med en liten touch av viltsmak. Oppskrift glasert lammelår med luksusmos.

Villsau er robust og klarer seg selv i naturen hele året. Eneste fienden er kongeørnen, som tar mange lam hvert år.

Lam med viltsmak

Norsk lam regnes som en delikatesse av både norske og utenlandske kokker. John Inge Vik får ofte tilbakemeldinger fra kunder som sier at lammekjøttet fra villsau er saftig, magert og har en touch av viltsmak.

<<HAR DU PRØVD DETTE: Deilig indisk lammegryte med eksotiske,varmende krydder.>>

-  Lam av villsau er mye mindre enn vanlig lam og lagrer fett på en annen måte. For å overleve vinteren lagrer villsau fettet rundt innvollene og ikke i selve kjøttet, noe som gjør kjøttet svært magert og mørt, forklarer Vik.

I tillegg får kjøttet smak av det dyret spiser, som er urter, einerbær og alt annet av vekster som finnes på øyene.

Nå er lammesesongen i gang, og vil fortsette fram til jul. Har du lyst på lam til middag i dag?

<<PRØV OGSÅ: Ny vri på fårikål med timian og eple>>

Se etter lammekjøtt som er merket med villsau neste gang du er hos Coop Mega.

Lammelår av villsau med luksus-potetmos. Villsau går ute hele året, noe som gir et fantastisk mørt, magert og saftig kjøtt med en liten touch av viltsmak.

Glasert lammelår smaker supergodt med en luksusmos med mye smør og rømme.

Glasert lammelår med hvitløksmos

Dette trenger du til 4 porsjoner :

 • 1 lammelår
 • smør
 • salt og pepper
 • 1 ss sukker
 • 4 dl rødvin

 

Hvitløksmos

 • 1,5 kg poteter
 • 1,5 dl melk
 • ½ dl rømme
 • 50 g smør
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • salt og kvernet pepper

 

Slik gjør du:

 1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper, og legg det i en langpanne sammen med en god klatt smør.
 2. Ha sukker og rødvin i en kjele, og la det koke inn til væsken begynner å tykne og bli seig.
 3. Pensle kjøttet med rødvinssausen, og sett det i ovnen på 130 grader i 3-4 timer. Pensle kjøttet hver halvtime under stekingen.
 4. Lag potetmos: Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem til de er møre og mos dem med et potetmosjern. Rør inn smør og hvitløk og spe med melk og rømme. Smak til med salt og pepper.
 5. Når lammelåret er godt gjennomstekt, tar du den ut og lar den hvile litt før du serverer sammen med potetmosen.

FLERE OPPSKRIFTER MED LAM