Lam, kål, pepper, salt og vann – det er alt som skal til for å lage hele Norges nasjonalrett. Fårikål er faktisk så enkelt at det nesten ikke trengs oppskrift og det er virkelig en rett som ALLE kan lykkes med.

Fårikål er både hverdagsmat for familien og fantastisk festmat for en uformell vennefest, og får du rester er det bare å glede seg. Som gryteretter generelt smaker den enda bedre dagen etter, når smakene har fått ekstra tid til å utvikle seg.

<<Prøv også: Lam med ovnsbakte rotgrønnsaker>>

Kjenner du til peppertrikset?

Er det en noe man ikke skal tukle for mye med så er det oppskriften på fårikål. Likevel våger vi oss på et par tips som kan være med på å løfte smaken enda et par hakk.

Det første tipset er ikke så veldig revolusjonerende og handler rett og slett om å gi pepperkornene en liten boost før de går i gryta.

Rist hele pepperkorn i en tørr stekepanne på ganske sterk varme, og kjenn hvordan en herlig duft etter hvert fyller kjøkkenet. Denne deilige aromaen tar du med over i fårikålgryta, som får en mer intens smak av pepper.

<<Prøv også: Gresk lammegryte med fetaost og dill>>

tradisjonell fårikål med ekstra god smak

Beregn 250-350 gram fårikålkjøtt per person og lik mengde kål. Ønsker du mer kjøtt kan noen ekstra skiver lammebog gjøre susen.

Rist gjerne store mengder hel pepper samtidig og hell over på pepperkverna. Slik kan flere middagsretter nyte godt av den samme peppermagien.

En ny ingrediens i fårikålgryta

Det andre tipset er ikke sjokkerende på noen måte, men det er kanskje litt mer kontroversielt, i alle fall for de som kaller seg ekte fårikålpurister. Det er å introdusere litt løk i nasjonalretten.

Løk fungerer som en smaksforsterker på de andre ingrediensene. Med den lange koketiden vil den «smelte» sammen med resten og framheve den deilige smaken av langtidskokt lammekjøtt og kål.

Med løk får du et ekstra lag i smaksbildet, mer dybde, uten at det virker fremmed. Den gode smaken og duften av fårikål er bare blitt enda bedre.

<<Prøv også: Indisk lammegryte med varme krydder>>

tradisjonell fårikål med ekstra god smak

Fårikålkjøtt inneholder en del bein og fett. Det er dette som gjør gryta ekstra smakfull, samtidig som at det krever lang koketid for å bli mørt og godt. Bruker du fårikålkjøtt av eldre lam eller sau er det lurt å beregne ekstra koketid.

TRADISJONELL FÅRIKÅL

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 3 timer
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 1,5 ss hel sort pepper
 • 1,5 kg hodekål, i tynne båter
 • 2 stk. gul løk, i tynne båter
 • 1,5 kg fårikålkjøtt
 • 2 ts salt
 • 4 dl vann
 • 2-3 stk. potet pr. pers.

 

Slik gjør du:

 1. Rist pepperkornene et par minutter i en tørr stekepanne på sterk varme til aromaene frigis.
 2. Del kål og løk i tynne båter.
 3. Legg kjøtt, kål og løk lagvis i en stor gryte. Start med å legge kjøttet med fettsiden ned. Krydre med salt og pepper mellom lagene.
 4. Hell på vann og kok opp. Senk varmen, sett på lokk og la fårikålgryta syde rett rundt kokepunktet til kjøttet er mørt (2,5-3 timer).
 5. Server fårikål med kokte poteter.

Tips: Bruker du fårikålkjøtt av årsgammelt lam, eller voksen sau, i stedet for årets lam, må du beregne lenger koketid.

FLERE TIPS: Her finner du våre beste oppskrifter med lam