Til hovedinnhold

5 herlige retter med blåmuggost

Blåmuggost passer til mer enn ostefatet. Enten du er en erfaren blåmuggostelsker eller prøver denne ostetypen for første gang, vil disse oppskriftene inspirere deg til å prøve noe nytt!

Blåmuggost med ferske fiken.

Blåmuggosten er kanskje mest kjent som en dessertost, anrettet på ostefat med fikensyltetøy og annet søtt tilbehør. Det mange ikke vet, er at den også egner seg svært godt i matlaging.

I følge historien ble den første blåmuggosten til ved en ren tilfeldighet da en gjetergutt glemte matpakken sin i en fjellgrotte ved byen Roquefort i Frankrike. Matpakken inneholdt et stykke ost av sauemelk. Da gutten senere fant matpakken igjen, var ostestykket dekket av mugg. Han smakte likevel på osten og syntes den var nydelig, selv om smaken var både sterk og spesiell. Dette hendte på 600-tallet og ble starten på produksjonen av verdens mest anerkjente muggost; Roquefort. 

I dag kommer blåmuggosten i mange varianter og kan være alt fra myk og mild, til stram og smaksrik. Noen lages fortsatt av sauemelk, men de fleste lages av kumelk. Er du nybegynner  kan det være lurt å starte med en som snill variant som Royal Blue, Le Bleu Le Rustique eller Norzola. Er du glad i blåmuggoster med snert kan du med fordel bruke Roquefort, Normanna eller Blue Stilton.  

Selv om blåmuggosten har mye særpreg lar den seg kombinere med overraskende mange råvarer. Under har vi samlet et knippe oppskrifter som garantert vil gi deg et nytt syn på blåmuggostens bruksområder. 

5 oppskrifter med blåmuggost

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆