På blåmuggosten er ikke mugg bare ønsket, men faktisk en nødvendighet. Muggen må nemlig til for å skape den helt spesielle smaken.


Det skal visstnok være tilfeldigheter som førte til at den populære blåmuggosten ble oppdaget. En fransk gjetergutt gjemte på 600-tallet matpakken sin i en fjellgrotte, og i denne matpakken befant det seg blant annet et stykke ost laget av sauemelk.

Det tok litt tid før gutten kom for å hente maten, og da han åpnet matpakken oppdaget han at ostestykket var dekket av mugg. Han ville ikke kaste maten, og da han smakte på osten, fant han ut at den faktisk smakte godt. Dermed var oppdagelsen av blåmuggost et faktum. 

Mugg i hele osten

Det var det fuktige miljøet i grotten som ga gode forhold for muggsoppkulturen, som senere fikk navnet penicillium roqueforti. Dette er den samme muggsoppen som i dag brukes under produksjonen av blåmuggost.

Selve muggkulturen blir blandet inn i ystemelken. For at muggen skal kunne utvikle seg, blir osten prikket slik at muggen får tilgang på oksygen og kan vokse jevnt i hele osten. 

Oppskrift på blåmuggost med fikenkompott.

Blåmuggosten er halvfast, og den finnes i en rekke både norske og utenlandske varianter som blant annet Roquefort, Norzola, Royal Blue, Selbu Blå og Gorgonzola.

Mange varianter av blåmuggost

Alle blåmuggoster harmer eller mindre samme produksjonsmåte og modning, men variasjoner i produksjonsprosessen og type melk kan likevel påvirke resultatet noe.

Blåmuggost kan lages både av geitemelk, sauemelk og kumelk, men det vanligste er å bruke kumelk. Blåmuggost laget på kumelk blir noe gulere i fargen enn blåmuggost laget av sauemelk.

Slik bruker du blåmuggost

Blåmuggost smaker kjempegodt på en kjeks sammen med søte frukter eller honning, og er derfor ofte fast innslag på ostefatet. Osten kan imidlertid brukes til mye mer.

Du kan for eksempel bruke blåmuggost i dressinger, supper sauser og sammen med kjøttretter. Forsøk også å ha blåmuggost på pizzaen og som fyll i bakverk. De siste årene er det mange som har begynt å legge et stykke blåmuggost på pepperkaken - en nydelig kombinasjon.

Kilder: melk.no, tine.no, Wikipedia

Oppskrift på blåmuggost med fikenkompott.

Blåmuggost er en naturlig del av et ostefat, og smaker kjempegodt med en søt marmelade eller kompott av fiken.

 

Blåmuggost med fikenkompott

  • 2 dl portvin
  • 1 dl vann
  • 2 ss sukker
  • saften av ¼ stk sitron
  • 400 g tørket fiken, kuttet i terninger

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp portvin, vann, sukker og sitron.
  2. Tilsett fiken og la dette koke sammen i 6-8 minutter til nesten all væske er borte.
  3. Avkjøl kompotten og oppbevar den på glass i kjøleskapet. 

FLERE OPPSKRIFTER MED OST