Brie er kanskje den aller mest kjente franske osten, og briens historie strekker seg helt tilbake til 700-tallet. Navnet har den myke hvitmuggosten fått etter den franske regionen Brie, der den først ble laget.

All brie er rund, men den lages i forskjellige størrelser både når det gjelder diameter og høyde.

Slik lages brie

Fremstillingsprosessen varierer noe. Noen typer brie fremstilles ved kort syrning før tilsetting av løpe, mens andre syrnes lenger før løpen tilsettes.

Brien modnes med hvitmuggen penicillinum candidum, som enten sprøytes på overflaten eller tilsettes i ystemelken. 

Myk og kremete

Vanlig brie smaker friskt og fløyelsaktig og har en fyldig og mild ettersmak, men du får også kjøpt brie som er tilsatt pepper eller annet krydder for ekstra smak.

Osten er myk og kremete og bør derfor legges i kjøleskapet så snart som mulig etter at du har kjøpt den. Sett imidlertid gjerne osten ut i romtemperatur litt før den skal spises, slik at smaken kommer til sin rett.

Brie på et ostefat.

Brie er en myk ost laget av kumelk. Det lages flere typer brie i Norge.

Ikke spis muggen brie

Brie modnes fra ytterkanten og inn, og er moden når kjernen er jevn. Brien er da kremaktig inni og har en fløyelsmyk, spiselig, hvitaktig skorpe.

Produsentene av brie anbefaler at osten spises før «best før»-datoen, og i alle fall innen en uke etter denne. Etter dette må du regne med at kvaliteten på osten er betraktelig redusert.

Dersom du har brie (eller andre mykoster) i kjøleskapet så lenge at det dukker opp blå eller grønn mugg på den, må du ikke spise den lenger. Osten er da skadelig for deg, og det hjelper ikke å skjære bort den mugne delen.

Slik bruker du brie

En moden brie smaker godt både alene og sammen med søte frukter og bær eller syltetøy. Du kan også servere den sammen med tørket frukt og usaltede nøtter, litt honning eller balsamico cream.

Brie smaker godt både på brød, baguetter og kjeks, og egner seg både som dessert, snack og på ostefatet. Prøv også å steke eller fritere brie eller bruk den på pizza eller i pai.

Kilder: snl.no, melk.no, mattilsynet.no, cheese.com, Wikipedia

Pai med brie og asparges i en rund form.

Pai med brie og asparges er perfekt til koldtbordet.

PAI MED BRIE OG ASPARGES

Dette trenger du til 4-6 personer:

Paibunn:

 • 200 g hvetemel
 • ½ ts salt
 • 125 g kaldt smør
 • ½–¾ dl vann

Fyll:

 • 200 g moden brie
 • 1,5 dl kremfløte
 • 1,5 dl crème fraîche
 • 3 egg
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 7–8 stk asparges

 

Slik gjør du:

 1. Start med paibunnen: Ha hvetemel og salt i en food processor. Del smøret i terninger og kjør processoren til smøret er smuldret opp. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å klemme deigen sammen til en fast deig.
 2. Klem deigen sammen og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
 3. Smør en paiform med olje eller smør. Kjevle deigen ut mellom to lag meldrysset plastfolie til den er stor nok til å gå over kanten på paiformen. Løft deigen over i paiformen. Kjør kjevlen over paikanten slik at den overflødige deigen løsner. Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter.
 4. Sett stekeovnen på 200 grader.
 5. Prikk paibunnen med en gaffel før du fyller opp med tørkede erter. Forstek bunnen i 10 minutter. Ta ut erter og stek i 10 minutter til. Ta ut bunnen og senk temperaturen til 180 grader.
 6. Fyllet: Grovhakk brien før du har den i food processoren sammen med kremfløte, crème fraîche, egg, salt og pepper. Hell fyllet i det forstekte skallet. Fordel asparges utover. Stek paien på nederste rille i ca. 30 minutter, til fyllet er satt. Server paien lunken.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST


Ønsker du mer inspirasjon, få svar på dine spørsmål og lære mer om norsk ost på sitt beste?
Besøk ostelandet.no 🧀