Hvitmuggosten camembert er en av de mest kjente og populære franske ostene. Den lages av rå eller pasteurisert kumelk, og overflaten er dekket av hvit mugg.

Etter hvert som camembert modnes, blir konsistensen mykere, og en fullmoden camembert er seig og klistrer seg lett på kjeksen eller brødskiven.

Fransk ostedelikatesse

Opprinnelig kommer osten fra byen Camembert i Normandie i Frankrike. Den opprinnelige camembert-osten var tørr og gul-brun og minnet dermed lite om den myke, lyse osten vi kjøper i butikkene i dag.

Oppskrift på grillet camembert med honning og krydderurter.

Camembert produseres i store deler av verden, men den franske camemberten Le Rustique produseres i hjertet av Normandie. Denne osten egner seg veldig godt til grilling.

Norskprodusert camembert 

Frem til 1890 var camembert kun å få kjøpt på lokale markeder i Frankrike, men etter at en ingeniør utviklet den velkjente treboksen, begynte man å eksportere osten til andre land. Etter hvert ble den så kjent i andre deler av verden, at andre ysterier gjorde forsøk på å produsere den.

Dette resulterte imidlertid i ost av veldig ymse kvalitet, og i 1983 ble Camembert de Normandie en beskyttet tittel. Tittelen camembert er imidlertid ikke beskyttet, og det produseres i dag camembert over store deler av verden. Også her i Norge. Hos Coop Mega får du kjøpt et godt utvalg av camembert-oster i ostedisken. 

Slik bruker du camembert

En moden hvitmuggost skal ha en duft som minner om sjampinjong og konsistensen skal være nesten kremaktig. Dersom camemberten blir overmoden, får osten en svært stram smak. 

Camembert er en typisk dessertost. Den er vanlig å finne på ostefatet, men brukes også som snack og kan dessuten frityrstekes og serveres med syltetøy. Du kan også bruke camembert i paier, fylte pannekaker, sufflé, salater og på smørbrød.

Skal du servere osten på ostefatet, anbefales det å ta den ut av kjøleskapet en stund før servering slik at den blir romtemperert og ostekjernen rekker å bli myk og kremete. Det er mulig å fryse osten, men den må da spises med en gang den har tint.  

Kilder: snl.no, Wikipedia

Oppskrift på grillet camembert med honning og krydderurter.

Grillet camembert smaker nydelig sammen med landbrød, spekepølse, druer, fersk fiken og valnøtter.

 

Grillet camembert med honning og krydderurter

  • 1 camembert i treboks
  • 2 ss flytende honning
  • 4-5 stilker krydderurter, f.eks. timian eller rosmarin

 

Slik gjør du:

  1. Fjern papiret fra osten og legg osten tilbake i treboksen. 
  2. Prikk osten med en gaffel og hell flytende honning og hakkede urter over.
  3. Grill over indirekte varme i ca 10 minutter. 

FLERE OPPSKRIFTER MED OST