Den franske geitosten chèvre finnes både som ferskost og lagret. Lagret chèvre har et hvitt mugglag utenpå. I butikken får du kjøpt lagret chèvre formet som blant annet sylinder og pyramide.

På fransk betyr chèvre ganske enkelt geit. Det var franske bønder, som har laget ost av geitemelk i flere hundre år, som først begynte å kalle osten for chèvre. 

De gamle tradisjonene og kunnskapen om hvordan autentisk chèvre blir laget, har gått i arv i blant franske bønder siden rundt 700-tallet. I dag lages osten i store deler av verden.

Myk kjerne

I likhet med annen hvit geitost, smaker chèvre skarpt av geit. Lukten og smaken stammer blant annet fra kosten geitene får, og den kan derfor variere noe. Osten er myk og kremete, men blir hardere både på overflaten og i kjernen jo lengre den lagres. Lagret chèvre har en syrligere smak og lukt og mindre preg av geit enn fersk chèvre.

Geitost blir i likhet med mange andre oster mykere når den utsettes for varme, men den smelter ikke slik en vanlig gulost gjør.

Oppskrift på kyllingsalat med melon og chevre.

Chèvre smaker godt på litt kjeks eller brød, gjerne sammen med litt marmelade. Fikenmarmelade passer veldig godt til chèvre. Du finner marmelade til ost i ostedisken hos Coop Mega.

Chèvre eller mi-chèvre

I Frankrike finnes det mange forskjellige typer chèvre, og også her i landet finnes det flere varianter både fra store og små produsenter. Ved fremstilling av chèvre brukes ikke alltid bare geitemelk, men ofte en blanding av ku- og geitemelk. I Frankrike vil en ost der bare halvparten av melken kommer fra geit kalles mi-chèvre.

Under produksjonen av chèvre fjerner man ikke fløten fra geitemelken, men yster den slik den er. Melken blir så pasteurisert, syrnet og tilsatt løpe før den presses ferdig til ost.

Det lages også chèvre som er tilsatt urter eller krydder. 

Slik bruker du chèvre

I Frankrike er det vanlig å servere chèvre sammen med andre oster på et ostefat. Chèvre smaker også godt i salater. Lun chèvre med litt honning og balsamico er en nydelig kombinasjon.

Forsøk også å ha litt chèvre i sausen eller gratiner den på toppen av en potet- eller kjøttgrateng. I tillegg passer denne franske osten godt på kjeks, gjerne med en epleskive, noen druer eller skivede jordbær på toppen.

Kilder: goatcheeseoffrance.com, cheese.com, tine.no

Oppskrift på kyllingsalat med pære og chevre.

Chèvre setter en ekstra piff på salater. Prøv chèvre i en kyllingsalat med pære og rødløk.

 

Kyllingsalat med pære og chèvre

  • 2 kyllingfileter
  • 2 pærer, i biter
  • 1 pose salatblader
  • 1/2  agurk, i staver
  • 1/2 rødløk, i ringer
  • 80 g fersk chèvre, gjerne fra Haukeli

 

Slik gjør du:

  1. Stek kyllingfiletene i en panne til de er gjennomstekt. Avkjøl og del i tykke skiver.
  2. Fordel pærerbiter, salat, agurk, rødløk og kylling i salatskåler og smuldre chèvre over.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST