Alle elsker tapas;  små, deilige retter man gjerne deler med gode venner i godt lag. Tapas er i grunnen bare en samlebetegnelse på forskjellige småretter, og stammer fra Spania. Men tapas trenger ikke nødvendigvis å være kun spansk mat, og vi har tatt en prat med Rodrigo Belda, kjøkkensjef og medeier av Delicatessen om nettopp dette.

Kjærlighet til råvarene

Delicatessen har servert tapas siden 1999, og har nå tre restauranter i Oslo; på Grünerløkka, Majorstua og Aker Brygge, og en egen cateringavdeling. Restaurantene har en rustikk og varm atmosfære – akkurat som i Spania. Deres matfilosofi er basert på kjærlighet til råvarene, og de leter alltid etter det beste fra Spania til våre norske ganer.

- Vi lager ikke 100% klassisk spansk tapas, men har en norsk vri på rettene vi serverer. De siste årene blir alt som lages i små porsjoner kalt tapas, så det er bare fantasien som setter grensene for hva du kan lage når du skal servere tapas, sier Belda.

Oppskrift på tapas Grillet chevre & saltbakte rødbeter med bringebærdressing.

Dette er en av Delicatessens mest populære tapasrett, en salat med lun chevre, saltbakte rødbeter og bringebærdressing. Så kan du skape den samme gode stemningen og smaken hjemme hos deg selv.

Tapasfavoritt fra Delicatessen

Vi har vært så heldige å få oppskriften på en av Delicatessens mest populære tapasrett, en salat med lun chevre, saltbakte rødbeter og bringebærdressing. Denne retten kan du servere som en del av et større tapasbord.

 - Et perfekt tapasmåltid består av varierte retter. Det bør være en god skinke og manchego-ost med, i tillegg til retter med både fisk, kjøtt og grønnsaker, mener Belda.

Kokkens egen tapasfavoritt er en oksehaleterrine med en god potetmos med masse fløte og smør. Hans aller beste tips når du skal servere tapas til mange er å ikke gjøre det for komplisert, og lag gjerne en del retter som kan forberedes dagen i forveien.

Spansk tapas på norsk

I denne tapasretten er smakene perfekt balansert med den saltbakte, jordaktige rødbeten mot den friske osten og den syrlige bringebærsausen. Gled deg!

Oppskrift på tapas Grillet chevre & saltbakte rødbeter med bringebærdressing.

Tapaskulturen i Spania har oppstått fordi spanjolene gjerne spiser tidlig lunsj og sen middag. Da trenger man gjerne en småbit midt i mellom. Du kjenner deg kanskje igjen i småspisingen rundt klokken 14-15? La deg inspirere av spanjolene og spis litt tapas for å holde sulten i sjakk.

Grillet chevre og saltbakte rødbeter med bringebærdressing 

For å lage tapas til 4 trenger du:

 • 2 rødbeter
 • rikelig med grovt havsalt
 • 1 dl bringebær
 • 2 ss sherryeddik
 • 1 dl olivenolje + ekstra til salat
 • 4 tykke skiver chevre
 • ¼  hode friséesalat
 • ½ pakke babysalatblader
 • 1 klype salt
 • 1 klype pepper
 • 1 ss finhakket sjalottløk eller rødløk
 • ¼ sitron
 • litt hakket bladpersille

  

Slik gjør du:

 1. Vask rødbetene godt og legg dem på en seng av grovt salt i en liten ildfast form. Stek i 40-50 minutter ved 180 grader. De er ferdige når du kan stikke en kniv gjennom. La rødbetene avkjøles før de skrelles og kuttes i mindre biter.
 2. Spar gjerne et par bringebær til pynt! Lag bringebærpuré ved å kjøre bringebær med en stavmikser eller i en liten kjøkkenmaskin. Sil bort frøene gjennom en liten sil. Bland sherryeddik og bringebærpure i en bolle og hell forsiktig i olivenolje mens du pisker med en visp.
 3. Del chevre i tykke skiver og stek i en tørr teflonpanne ved middels sterk varme til de får en gylden farge på begge sider.
 4. Riv friséesalatbladene og bland med babysalaten. Bland sammen med litt olivenolje, salt, pepper, finhakket løk, sitronsaft og hakket persille.
 5. Dander med salat i bunnen av en tallerken. Legg chevre og rødbetbitene over, og topp med bringebærdressingen. Dander gjerne med noen ekstra friske bringebær.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST