Ferskost er en gruppe oster som egentlig er ganske forskjellige. Under denne paraplyen finner du cottage cheese, mozzarella (den myke, hvite varianten), kvarg og kremost.

Selv om det kan være vanskelig å se familebåndet ved første øyekast, har ferskostene til felles at de er laget av fersk ostemasse og er klare til bruk rett etter produksjon. I motsetning til de fleste andre oster må de altså ikke modnes før de kan spises.

Lag ferskost selv

Produksjonen av ferskost er faktisk så enkel at du kan lage osten hjemme på ditt eget kjøkken. Mye utstyr trenger du heller ikke, så det er bare å sette i gang.

Til 300 gram ferskost trenger du 1 liter kefir og 2 sitroner.

Slik gjør du:

  1. Bland revet sitronskall og sitronsaft fra begge sitronene i kefiren og varm opp til 50-60 grader under omrøring.
  2. Ta gryten av platen når melken begynner å skille seg, og hell massen over i en sil som er dekket av et fuktet klede. Du kan for eksempel bruke et rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter.
  3. Legg silen over en bolle og la det stå i kjøleskapet 5-12 timer. Hvor fast osten blir, avhenger av hvor lenge du lar den stå og renne av seg.
Alt du trenger å vite om ferskost.

I ferskostfamilien finner du blant annet kremost både med og uten krydder og mozzarella (den myke, hvite varianten). Ferskost er veldig anvendelig i matlaging, og smaker kjempegodt på brødskive og på ostefatet.

Cottage cheese i et sunt kosthold

Cottage cheese er en litt annerledes form for ferskost, og denne kan gjerne spises rett fra begeret. Cottage cheese er nøkkelhullmerket, som er en merkeordning for sunnere matvarer.

Cottage cheese er naturlig proteinrik og med bare 4,3 prosent fett i originalversjonen og 2 prosent fett i mager cottage cheese.

Også kvarg er en ferskost som kan bidra til et sunnere kosthold. I en rekke retter vil du kunne erstatte en del av smøret eller oljen med kvarg.

<<LES OGSÅ: Er du opptatt av et sunt kosthold, må du lese dette om superosten skjørost. Den kan faktisk brukes som erstatning for kjøtt.>>

Mild og god smak

Smaken på ferskost er gjerne mild, men det finnes også en rekke varianter som tilsettes smak i form av krydder, urter og sopp. Kremostene finnes for eksempel blant annet med smak av pepper, gressløk, hvitløk og andre urter. 

Slik bruker du ferskost

  • Ferskost kan brukes i bakverk, kaker, desserter og på brødskiven.
  • Du kan også bruke ferskost i  pastasaus, omeletten og i middagssalaten.
  • Har du kvarg i kjøleskapet kan du også lage dipp, dressinger og kalde sauser. 

Kilder: melk.no, Tine Osteriet, tine.no

Oppskrift på pasta med reker og kremostsaus.

Ferskost smaker veldig godt i saus. Bruk kremost naturell når du ønsker en mild smak, men du kan gjerne bruke kremost med urter, sopp eller krydder hvis du ønsker en litt mer spennende smak.

PASTA MED REKER OG KREMOSTSAUS

Dette trenger du til 4 personer:

  • 400 g spaghettini eller annen pasta
  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 fennikel
  • 2 ss olivenolje
  • 200 g frosne erter
  • 2 ss smør
  • 4 dl hønsebuljong
  • 200 g kremost naturell
  • 300 g pillede reker
  • salt og pepper
  • et dryss urter

 

Slik gjør du:

  1. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
  2. Hakk løk, hvitløk og fennikel og fres det mykt i oljen i pannen, ca. 3 minutter.
  3. Ha i erter og smør, rør til det har smeltet. Tilsett kraft og kremost. Rør til alt er godt blandet.
  4. Vend inn rekene og kok inn noen minutter til sausen har tyknet og rekene er akkurat gjennomvarme. Smak til med salt og pepper. Server over nykokt pasta med et dryss urter.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST