Tradisjonell fetaost er laget av melk fra sau og geit, men i dag finnes det også fetaoster som er laget av en blanding av melk fra sau, geit og ku. Fetaost modnes og lagres i saltlake, har en overflate med sprekker og hull og smaker kremaktig og salt.

Det er den greske varianten av fetaost de fleste kjenner best, men det finnes også liknende ostetyper fra blant annet Bulgaria, Romania og Tyrkia.

Merkevarebeskyttet fetaost

For at osten skal kunne kalles feta, må ystemelken produseres i Makedonia, Thrakia, Epirus, Thessalia, Stereá Elláda, Peleponnes eller Lesbos.

Liknende oster produsert andre steder kalles gjerne bare hvit ost. Her i Norge selges en norskprodusert slektning av fetaosten under navnet salatost.

Lang historie

Grunnen til at man begynte å bruke melk fra sau og geit i fetaost, var at disse husdyrene var lite kresne på fôr. Dette passet bra i Øst-Europa og Hellas, der de har mye fjell med dårlig tilgang på fôr.

Fetaost perfekt for vegetarianere

Fetaost inneholder mye proteiner og er dermed det perfekte tilbehøret til vegetarretter. Nesten en fjerdedel av kaloriene i osten kommer fra proteiner, så en liten porsjon på 30 gram vil faktisk bidra med rundt ti prosent av proteinene du trenger på en dag.

Osten inneholder for øvrig kalsium, som er bra for bein og tenner, samt vitamin B12, som blant annet er viktig i omsetningen av fett, karbohydrater og proteiner. 

Slik bruker du fetaost

Fetaost egner seg godt til matlaging og er blant annet fast ingrediens i tradisjonell, gresk salat. Osten kan også brukes i andre salater, paier, matmuffins, omeletter, på pizza eller rett og slett på brød eller som tapas.

Fetaost smaker blant annet fortreffelig sammen med oliven. Hvis du syns fetaosten er for salt, kan du forsøke å skylle den forsiktig under kaldt vann for å fjerne saltlaken. 

Kilder: Cheese.com, Tine Osteriet, Apotek1, Jamieoliver.com, realgreekfeta.gr

Oppskrift på gresk salat med fetaost.

Nordmenn ble først kjent med fetaost etter at vi begynte å feriere i Hellas. For mange er fortsatt en gresk salat smaken av Hellas, men det er ingenting i veien for å lage salaten her hjemme også.

 

GRESK SALAT

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 liten rødløk
  • 1 agurk 
  • 1 stor avokado
  • 4 tomater 
  • 1 glass kalamata-oliven 
  • 200 g fetaost
  • ½ dl olivenolje 
  • 1 ss rødvineddik 
  • 1/2 ts svart pepper
  • ½ potte basilikum

 

Slik gjør du:

1. Skjær grønnsakene i skiver og løken i ringer.

2. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og smuldre over fetaost, Visp sammen olivenolje, eddik og pepper og hell over. Pynt med basilikumblader til slutt.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST