Husker du at vi satt i timesvis og lagde vår egen mat i «gamledager»?
Du hadde kanskje også et raclettejern med små skuffer til smeltet ost og plass til deilige smaker av grillet kjøtt på grillplaten.
Har du glemt hvor godt det faktisk er med raclette? 

De elektriske raclettejernene ble en hit i Norge på 80- og 90-tallet. De tok over for fonduegryten, som også var populær her i landet.

Nå står de fleste jernene på hylla og støver ned - og det bør vi gjøre noe med!

Tilbehøret som gjør raclette

Men hva er egentlig Raclette? Det er navnet på en spesiell ost som smeltes og spises sammen med brød, kokte poteter, sylteagurker og småløk. Det er egentlig en velsmakende vegetarrett, med andre ord. Og det er slik den opprinnelig ble servert i Sveits i gamledager.
I Norge har det vært vanlig å servere racletteost med sopp, grønnsaker og kjøtt. På de klassiske, elektriske apparatene varmes osten i de små skuffene under stekeplaten. Gjerne sammen med grønnsaker.

På stekeplaten tilbereder man kjøtt i skiver, fiskestykker, skalldyr, sopp, eller det man måtte ønske å ha sammen med osten.

Velg riktig racletteost

For vi må ikke glemme at det er osten som er stjerna her, og hvilken ost, bestemmer du selv. Racletteost er selvsagt det åpenbare valget. Andre oster du kan bruke er Port Salut, Ridderost, vellagret Norvegia eller Jarlsberg, hvis du går for norske oster.


Utenlandske oster som vil fungere er Gruyère eller Emmental. Du kan til og med servere en lite utvalg av forskjellige oster, slik at gjestene selv kan velge sin favoritt. Det gjør middagsopplevelsen ekstra fin.

Lages kjapt - nytes lenge

Husker du hvor godt det smakte med raclette? Raclette er tilbake, med skuffer, oster og deilige råvarer som skal nytes langsomt.

Så er kvelden kommet, og du har invitert til middag. Raclette er den perfekte maten å servere gjester, for de lager den praktisk talt selv. Det er noe forberedelser på kjøkkenet først, men så snart råvarene er klare kan du bare sette deg ned og være med på festen.

Raclette er ikke fastfood. Du må regne med at kvelden går med til å steke deilig mat og til å spise, og det er jo det herlige med denne retten.

En ting kan vi likevel slå fast, og det er at Racletten godt kan oppdateres. Vi har derfor laget en oppgradert versjon av Raclette som du kan imponere gjestene dine med. 

Vegetarraclette med gremolata

Hvorfor ikke gå tilbake til røttene av denne retten, og lage en fristende vegetarvariant? Glem ikke at det er osten som har hovedrollen i denne retten, så sørg for å ha nok av den.

Dette trenger du (4 personer):

 • 800 g racletteost (Port salut fungerer også)
 • 1 baguette
 • 16-20 småpoteter
 • 1 bunt krydderurter: timian og rosmarin er gode valg
 • 1 bunt asparges
 • olivenolje

Gremolata:

 • Olivenolje
 • 1 hvitløksfedd
 • Salt, pepper
 • 1 bunt bladpersille, vasket
 • saft og skall av ½ sitron

Slik gjør du:

Potetene: Start med å skjære potetene i skiver. Forkok dem i lettsaltet vann til de er nesten møre. Så legger du dem i en skål sammen med litt olivenolje, salt, pepper og urter - timian eller rosmarin er gode valg. Disse kan nå gå på raclettestekeplaten. Den herlige urtesmaken setter seg i potetene og går veldig godt sammen både smeltet ost og den deilige gremolataen.

Baguetten: Skjær den i skiver og legg i en brødkurv. Skivene kan grilles på stekebrettet eller du kan gjøre det i ovnen før servering. Et tips er å gni et halvt hvitløksfedd på brødoverflaten før du spiser det med osten og resten av tilbehøret. Litt deilig Extra virgin olivenolje over er også nydelig. Du kan sette frem skåler med olivenolje, hvitløksfedd og litt godt flaksalt på bordet, så kan gjestene selv krydre brødet.

Asparges: Knekk av det nederste leddet og del aspargesene i to på langs. Disse stekes som de er rett på stekebrettet. Kombinasjonen asparges og ost er fantastisk.

Gremolata: Kjør persille, sitronskall- og saft sammen med hvitløk, litt salt, pepper og deilig olivenolje til en fin paste med en stavmikser eller i en blender. Denne sausen er perfekt til både den fete osten, grønnsakene og brødet.

Osten: Skjær osten i skiver. Nå kan du smelte ost og ha den på retten din, som består av grillet brød, stekte poteter, asparges og deilig gremolata. 
Det er ikke noe i veien for å servere en grønn salat til denne retten. 

 

FLERE OPPSKRIFTER MED OST