Et deilig ostefat er noe av det beste og enkleste du kan diske opp med når du skal ha gjester eller vil kose deg litt ekstra på en hverdag. Hos Coop Mega finner du et stort utvalg av ost i ostedisken.

Ost elsker chilimarmelade!

For oss er det perfekte ostefatet ganske enkelt. Du trenger ikke mer enn 3-4 typer ost, gjerne en blanding av gamle favoritter og noen du aldri har smakt før. Det kan jo være du finner en ny favorittost.

<<TIPS TIL OSTEFAT; Ostfat med herlig tilbehør>>

Når ostene er valgt ut handler det om å finne det rette tilbehøret, og behøver faktisk ikke inkludere hverken frukt eller kjeks. Har du litt chilimarmelade på lur, er det meste gjort. Det er enkelt å lage og er ganske så avhengighetsdannende.

Søt paprika og sterk chili i kombinasjon med lett syrlig, tørket aprikos balanserer den friske marmeladen perfekt. Har du først smakt det, er det nesten utenkelig med et ostefat uten chilimarmelade.

<<TILBEHØR TIL OST: Det beste tilbehøret til ost>>

chilimarmelade til ostefatet

Chilimarmelade er søtt, litt syrlig og har en varme som kommer litt etterhvert, ganske ulikt tradisjonelle syltetøy.

Det utradisjonelle «syltetøyet» er akkurat passe sterkt og passer godt til mange forskjellige ostetyper, kanskje spesielt milde hvitmuggoster som brie og camembert eller en rund chèvre. Selv den kjedeligste gulosten skinner når den får selskap av den intense og herlige chilimarmeladen, så får du vet ordet av det har du det på matpakka også.

I tillegg er det en perfekt gave til alle du kjenner som er glad i mat og liker å prøve ut nye smaker. Bare husk å lage nok!

Slik unngår du chili på hendene

Den sterke chilien setter seg godt i fingrene og holder på intensiteten i mange timer etter du er ferdig med marmeladen, noe nesevinger og øyekroker lett kan få merke.

For å unngå en ufrivillig sterk opplevelse kan du vaske hendene med fettløsende oppvasksåpe eller gni en sitronbåt på de utsatte fingrene. Et annet alternativ er å bruke et par tynne vinylhansker når du renser chilien.

<<KNALLGODT CHILITIPS: Plommekompott med chili og råkrem>>

chilimarmelade til ostefatet

Chilimarmelade med aprikos passer utmerket til milde hvitmuggoster og chèvre.

CHILIMARMELADE MED APRIKOS
Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 75 minutter
Mengde: ca 2,5-3 dl (doble oppskriften dersom du ønsker å lage mer når du først er i gang)

Dette trenger du:

  • 50 g rød chili
  • 50 g rød paprika
  • 4 stk. tørket aprikos
  • 1,5 dl eplesidereddik
  • 200 g syltesukker eller 200 g sukker + 20 g fruktpektin

Slik gjør du:
1. Rens chili og paprika: fjern stilkfestene, del i to på langs, ta bort frø og skillevegger.
2. Kjør chili, paprika og aprikos i food processor eller med stavmikser. Det skal bli finhakket men ikke mos, så ikke kjør for lenge.
3. Kok opp eplesidereddik og syltesukker under omrøring. Tilsett chiliblandingen, senk temperaturen og la alt småkoke i 15 minutter.
4. La marmeladen avkjøles i kasserollen i ca. 40 minutter til den begynner å tykne. Hell over på varme og rene glass. Sett på lokk, snu opp ned og avkjøl helt.

Tips!

Bruk mer chili enn paprika dersom du vil ha sterkere smak. Tørket aprikos kan erstattes med revet appelsinskall.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST


Ønsker du mer inspirasjon, få svar på dine spørsmål og lære mer om norsk ost på sitt beste?
Besøk ostelandet.no 🧀