Hvis du kommer fra Rørostraktene, er sannsynligheten stor for at du allerede har smakt den magre osten. Det er nemlig i disse traktene skjørosten tradisjonelt er blitt servert. Ofte med tjukkmjølk, rømme og kanskje litt sukker på toppen. Gjerne som tilbehør til spekemat, med flatbrød eller lefse.

Skjørmelk er en surmelkost, som gammelost og pultost. Det er også slik den har fått navnet sitt, av det gammelnorske ordet «skyr» - som betyr sur.

Likevel er det mer nærliggende å sammenligne den med cottage cheese, i hvert fall i bruksområder. 

<<PRØV OGSÅ: Er du glad i ost, bør du sjekke ut dette geniale ostefatet med gode marmelader, nøtter og brød.>>

–  Skjørost er perfekt i salater, wraps, bakst, vafler og frokostblanding eller musli med bær. Det kan også smøres på brødskiver og knekkebrød sammen med syltetøy, tipser matfaglig ansvarlig Alexander Nilsen fra Tine

Det er på Meieriet  i Trysil at de opprettholder den gamle tradisjonen med lokal matkultur. Det er en omfattende jobb, som krever manuell styring og kontinuerlig overvåkning.

Skjørost er sunn sikringskost

– Skjørost er ystet på syrnet skummet melk og er rik på protein, forklarer Nilsen.  

Den er en næringsrik og kraftfull ost, men likevel mager. Det gjør den til et ernæringsmessig godt produkt.

Før i tiden var det sikringskost for folk på innlandet, slik sild var for folk i kyststrøkene. 

Osten lages ved at skummet melk syrnes, og etter 17–18 timer varmes den forsiktig til melken «sprekker». Ostemassen løftes ut av mysa på det rette tidspunktet. I surmelk-ostene blir ostestoffet felt ut av skummetmelken ved syrning, ved tilsetting av kjernemelk eller ved hjelp av rendyrket melkesyrekulturer. 

Lag skjørost selv!

På nettsiden renmat.no kan du lære hvordan å lage skjørost selv av økologisk kefir:

  1. Varm opp økologisk kefir under omrøring til du ser ostestoffet skille seg fra mysen og klumpe seg.
  2. Ta gryten vekk fra varmen.
  3. Hemmeligheten med god skjørost er å løfte ostemassen ut av mysen på riktig tidspunkt. Prøv med rundt 15 minutter.
  4. Hell ostemassen igjennom en sil og la det renne godt av seg. Ta en neve ost, og klem ut så mye væske du klarer. Det du siler fra kalles myse.
  5. Kna skjørosten sammen til den er perfekt kornete og lett å spise.
  6. Tilsetter du litt salt, purreløk, karve eller andre krydderier du liker, får du et godt pålegg.

Enten du har laget skjørosten selv, eller kjøpt i butikken, er det verdt å teste den ut i matlagingen. Her har vi et par oppskrifter hvor osten kommer til sin rett.

Proteinrike hverdagsvafler

Disse hverdagsvaflene er like sunne som grovbrød, hevder Rørosmeieriet på matbloggen itaktmednaturen.com.

De smaker himmelsk, og kan like godt servers til fest som hverdag.

Skjørost er tradisjonskost som stadig flere blir glade i. Oppskrift på skjørost-vafler og salat med skjørost og rødbeter.

Foto: Geir Foden, Rørosmeieriet

Dette trenger du (10 plater):

  • 3 egg
  • 3 dl mjølk
  • 1,5 dl hvetemel
  • 1,5 dl grovt sammalt
  • 1 ts bakepulver
  • 3 dl skjørost
  • 1- 2 ts sukker el annet søtningsmiddel
  • 2 ss smeltet smør

Slik gjør du:

Bland alt med en stavmikser og juster med mel til ønsket tykkelse på røra. La den stå å svelle i minst 20 min før steking på lav- middels varme. Populært hos store og små. 

Den røra du ikke bruker opp i dag, er lettvint frokost en annen dag.

Skjørost – og rødbetsalat

 Tine har utviklet flere spennende oppskrifter med Skjørost, og er her er én litt utenom det vanlige. Den byr på spennende smaker og ingredienser.

 Dette trenger du:

  • 12 små rødbeter
  • 3 dl havsalt
  • 1 beger TINE Skjørost fra Trysil
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ts karve, grovknust
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 sider røkt makrell
  • ½ dl dill

Slik gjør du: 

  1. Dekk en ildfast form med havsalt.
  2. Skrubb, vask og tørk rødbet. Dytt rødbetene litt nedi saltet, og bak dem i ovn på 180 °C i ca. 30 min, til de er møre. Del rødbetene i to, og legg dem på et fat eller tallerken.
  3. Vend skjørost sammen med olivenolje, knust karve, litt salt og pepper, og strø det over rødbetene.
  4. Bryt makrell opp i små stykker, og ha det på toppen av salaten. Pynt med dill.
  5. Røkt eller gravet laks kan brukes i stedet for makrell.

 

Kilde: Wikipedia, Ren Mat

FLERE OPPSKRIFTER MED OST 


Ønsker du mer inspirasjon, få svar på dine spørsmål og lære mer om norsk ost på sitt beste?
Besøk ostelandet.no 🧀