Fondue er et samlebegrep for flere franske og sveitsiske retter som har til felles at de tilberedes på bordet i en kjele over flamme. Ordet fondue betyr ”å smelte”, og det finnes flere ulike typer fondue, deriblant ostefondue.

Ostefondue hvor man dypper loff og grønnsaker, kraftfondue eller kjøttfondue hvor man dypper tynne kjøttbiter i varm kraft eller olje. Og så må vi ikke glemme sjokoladefondue, som er frukt og bær som dyppes i smeltet sjokolade.

Tørk støvet av fonduegryta, og lag ostefondue til neste vennefest. Oppskrift på ostefondue med blåmuggost, fiken, pære og bjørnebær.

Frukt og bær smaker veldig godt til ostefondue; prøv en blanding av fiken, pærer, druer og bjørnebær.

Ostefondue til dessert

Fondue er mektige saker, så i steden for å gjøre det til hovedretten har vi laget en desser med ostefondue av gorgonzola. Ostefondue er mektig, så spis gjerne noe lett til middag på forhånd.

Smeltet gorgonzola, eller annen blåmuggost, sammen med frukt og bær er en perfekt vinterdessert.

<<LES OGSÅ: Elsker du blåmuggost, må du ikke gå glipp av disse 5 superdeilige oppskriftene med blåmuggost i hovedrollen.>>

Riktig utstyr

Har du ikke ostefonduegryte kan du fint smelte osten og ha den over i en vanlig skål. Da må desserten nytes med det samme før osten kjølner.

Ikke så glad i blåmuggost? Prøv med brie eller en annen hvitmuggost for en mildere variant.

Tørk støvet av fonduegryta, og lag ostefondue til neste vennefest. Oppskrift på ostefondue med blåmuggost, fiken, pære og bjørnebær.

Server deilig ostefondu neste gang du skal ha venner på besøk. Kjempegodt og veldig enkelt!

Ostefondue med blåmuggost og frukt

Tid: 30 minutter

Dette trenger du til 4 personer

 • 250 g gorgonzola eller annen blåmuggost
 • 1 ss smør
 • 1 liten sjalottløk
 • 1 ss finhakket fersk timian
 • 3 dl kremfløte
 • Nykvernet svart pepper

 

Tilbehør:

 • 4 fiken
 • 1 kurv bjørnebær
 • 1 eple
 • 1 pære

 

Slik gjør du:

 1. Smelt smør over lav til medium varme til det såvidt begynner å brunes. Tilsett da finhakket sjalottløk og timianblader, stek til løken er myk og blank. Pass på at løken ikke svir seg.
 2. Tilsett fløten og kok forsiktig opp over medium varme. La fløten småputre et par minutter.
 3. Smuldre osten og rør rundt til den er helt smeltet og blandingen er tykk og jevn. Smak til med nykvernet svart pepper. Hell blandingen over i en ostefondue som holder blandingen varm, eller i en vanlig bolle og server umiddelbart.
 4. Del fiken, eple og pære i båter. Dypp frukt og bjørnebær i ostefonduen.

FLERE OPPSKRIFTER MED OST