Gnocchi er en samlebetegnelsen på små, myke deigkuler. Du finner gnocchi i mange land, men det er nok den italienske varianten som er mest kjent og kjær. Gnocchi lages av most potet, mel, olje og egg – og tilsettes gjerne ost, krydder eller urter for å få en ekstra god smak.

Gnocchi kan lages i mange forskjellige farger, fasonger og smaker. Vi har brukt både ferskosten ricotta og parmesan i våre gnocchi, noe som gjør dem både saftige og svært gode!

Den glemte urten

Vi har valgt å smaksette våre gnocchi med vinterurten salvie, som anses som en litt glemt urt. Salvie har en spesiell duft og litt bitter, sterk smak.

Salvie er mye brukt i Italia, og derfor passer den godt i denne enkle, rustikke italienske retten. Salvie går godt sammen med rosmarin, og kan ofte erstatte rosmarin i retter. 

Oppskrift på gnocchi med salviesmør.

. I Italia er det vanlig å få servert gnocchi som en siderett til hovedretten, som ofte består av et stykke grillet kjøtt eller fisk.

Tips!

Hvis du ikke er glad i salvie kan du bruke rosmarin i stedet for i denne oppskriften.

Gnocchi tar litt tid

Det er litt tidkrevende å lage gnocchi. Først skal potetene kokes og avkjøles, før de blandes inn i deigen. Deretter triller du pølser av deigen og kutter dem opp i passelige biter. Så skal de kokes, og her er det viktig å ikke koke for mange av gangen!

For en ekstra smakfull og deilig gnocchirett har vi pannestekt dem i smør sammen med salvie etter koking. Men tiden du bruker er definitivt verdt det når du sitter der med en skål gnocchi som er myke i midten og sprø utenpå – laget helt fra bunnen av!

Gnocchi i Italia

I Italia får man ofte gnocchi med salvie som en forrett i stedet for pasta, eller andre varianter som for eksempel gnocchi i tomatsaus med fersk mozzarella og basilikum på toppen.

Slik fryser du gnocchi

Hvis du skulle havne i en situasjon hvor du har gnocchi til overs, kan de oppbevares 2-3 dager i kjøleskap eller de kan fryses ned.

Spre da avkjølte gnocchi utover et brett og frys dem ned. Når de er gjennomfryste, kan de samles og oppbevares i en frysepose eller –boks. Når de skal varmebehandles igjen er det viktig at de varmebehandles fra fryst form, ellers vil de tine og klistre seg sammen.

Tips!

Prøv å bruke søtpotet eller gresskar i stedet for vanlig potet for en spennende gnocchivariant!

Oppskrift på gnocchi med salviesmør.

Salvie er en urt som tåler varmebehandling, så derfor bruker vi salvie både i gnocchideigen og til å smaksette smøret under steking.

Gnocchi med salviesmør

Dette trenger du til forrett for 4 og hovedrett for 2:

 • 200 g potet, melen type
 • 250 g ricotta
 • 2-3 eggeplommer
 • 1 håndfull salvie, finhakket + 1 håndfull hele blader
 • en god klype salt og pepper
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 100 g parmesan, finraspet + ekstra til topping
 • 2-3 dl ekstra fint mel, tipo 00
 • 100 g smør til steking
 • 1-2 klype salt til koking

  

Slik gjør du:

 1. Start med å kok potetene møre. La potetene avkjøles litt. Fjern skall og knus med en gaffel. Sett til side.
 2. Bland sammen ricotta, to eggeplommer, finhakket salvie, salt, pepper og olivenolje i en bolle. Bland inn knust potet. Spe på med mel og 100 gram raspet parmesan. Når du har rørt inn all parmesanen må du eventuelt justere med mer mel til konsistensen er så fast at det går an å trille tynne pølser av deigen. Er deigen for fast kan du tilsette en ekstra eggeplomme.
 3. Vipp deigen over på benken og del den i et par emner. Trill hvert emne til en tynn pølse, ca. 2 cm bred. Kutt så av biter på ca. 1 cm. Klem hver bit litt flat med en gaffel.
 4. Kok opp vann i en stor, bred kjele. Gnocchien bør kokes i flere omganger så det ikke blir for fullt. Ha litt salt i vannet og legg gnocchi forsiktig i vannet. Rør forsiktig rundt. Gnocchien er ferdig ca. 1 minutt etter at de flyter opp. Bruk en hullsleiv til å løfte gnocchien ut av vannet. Legg dem på litt tørkepapir så de får rent av seg.
 5. Varm en stor stekepanne og smelt smøret på medium temperatur til det begynner å boble og frese. Tilsett en neve salvieblader og så gnocchien. Stek i et par minutter på hver side. Server gnocchien med salvien og smøret fra panna. Rasp litt ekstra parmesan over før servering.

 

Kilde: Wikipedia

Se flere oppskrifter med pasta