Carbonara er en av de mest kjente og elskede italienske pastarettene, med opphav i Roma. Mat fra Roma kjennetegnes av at de er ukompliserte og inneholder som regel få ingredienser. Her er det kvaliteten på råvarene som er avgjørende for resultatet.

En ekte carbonara skal bare inneholde fire ingredienser i tillegg til pasta, men utenfor Italias grenser er likevel fremgangsmåten og ingredienslisten omstridt.

Hemmeligheten bak en ekte pasta carbonara

hva er egentlig en vaskeekte carbonara?

Ifølge det anerkjente amerikanske mat-, drikke- og reisemagasinet Saveur er dette en ekte romersk carbonara; Bland ost, egg, pepper og bacon til en tykk saus før det blandes sammen med nykokt pasta. Enkelt og greit!

Gode alternativer i carbonara

Som med alle utenlandske retter kan det være vanskelig å få tak i akkurat riktige råvarer i Norge. Spesielt i Italia brukes regionale råvarer. Guanciale er urøkt og speket flesk laget av svinekjaker. Kjøttet er både saltet og tørket, i motsetning til bacon som lages av sideflesk av svin, og som ofte røykes. 

Om du ikke får tak i guanciale kan du gjerne bruke pancetta eller bacon. Bruker du bacon er det lurt å gå for bacon i stykke, så du kan kutte dine egne baconterninger og få litt ”tygg” i retten.  

Slik får du den beste sausen

Og hva med egget, hvordan skal det inn i retten? Riktig svar er å vispe eggeplommer sammen med osten før det helles over nykokt pasta. For en ekstra luftig variant kan man bruke en eggehvite også.

Er det for lite av den deilige sausen er det bare å tilsette litt mer egg, men en god pekepinn er ett egg per 100 gram pasta. Vi har brukt tre eggeplommer og ett helt egg i vår oppskrift.

Helt autentisk pasta carbonara.

En ekte carbonara skal bare inneholde kun fire ingredienser; pasta, guanciale (eller bacon), pecorino (eller parmesan) og egg.

Gjør som romerne

Når du skal lage carbonara er det viktig å velge råvarer av god kvalitet. Velg en pecorino-ost (laget på sauemelk) eller vellagret parmesan (laget av kumelk) for den beste smaken. Kjøp et stykke og riv den selv for best resultat.

Fløte er ifølge romerne fy-fy og hører ikke hjemme i en carbonara. Hvitløk eller løk har heller ikke noe å gjøre i retten. Det skal rett og slett bare være pasta, egg, pepper, pecorino eller parmesan og sprøstekt guanciale – eller bacon! Så smakes retten eventuelt til med litt salt til slutt. 

<<LES OGSÅ: Visste du at Pasta Bolognese er en av nordmenns favorittpastaretter? Lag en ekstra sunn og superdeilig pasta Bolognese med denne oppskriften.>>

Ekte italiens pasta carbonara.

Pasta carbonara er en klassisk guilty pleasure-rett - men med fersk grønnsakspasta får du i deg grønnsaker uten at det går på bekostning av carbonara-kosen.

VERDENS BESTE PASTA CARBONARA

Dette trenger du til 4 personer:

 • 500g spaghetti eller båndspaghetti
 • 3 eggeplommer + 1 helt egg
 • 2 dl raspet pecorino eller parmesanost (eller en blanding)
 • 200 g bacon i stykke
 • Salt og nykvernet pepper, smak til

Slik gjør du:

 1. Del baconstykket i terninger og sprøstek i en middels varm panne. Ikke bruk for høy temperatur. Du vil at fettet skal smelte og renne fra slik at det blir ordentlig sprøstekt. Dette tar litt tid.
 2. Pisk eggene sammen. Rasp osten og bland sammen med eggene. Spar litt ost til topping! Kvern godt med pepper over. Spar saltingen helt til slutt!
 3. Kok opp rikelig vann i en stor gryte. Når vannet fosskoker legger du i pastaen. Kok etter anvisning på pakken! Hell av vannet. Ha litt olje i gryta og hell pastaen tilbake. Rør rundt i oljen.
 4. Hell egg- og osteblandingen over ferdigkokt pasta og vend det godt inn. Ha plata på lav temperatur slik at eggene koagulerer så vidt, men ikke så varmt at det blir ”eggerøre”. La osten smelte litt.
 5. Vend inn sprøstekt bacon og smak eventuelt til med salt til slutt.
 6. Dander pastaen på fire tallerkener og topp med litt ekstra revet ost.

 

Se flere oppskrifter med pasta