”Penne al pomodorini confit”! Navnet er herlig italiensk og høres veldig eksotisk ut, men det betyr faktisk ikke noe mer komplisert enn ”pasta med tomatsaus av ovnsbakte tomater”. Og med ferske piccolo-tomater fra Jæren kan du med letthet gjenskape de deilige italienske smakene hjemme på eget kjøkken.

Tomatsaus uten tilsatt sukker

Du kjenner kanskje til trikset med å tilsette sødme i tomatbaserte retter? Det behøver du ikke hvis du bruker Piccolo-tomater. Den ekstra sødmen er nemlig der for å fremheve tomatenes unike smak, samtidig som det demper bitterheten fra frøene.

Piccolo-tomatene er allerede supersøte fra naturens side, så du trenger ikke tilsette sukker. Du får kjøpt Piccolo-tomater i Smak-serien hos Coop Mega.

Enkel hverdagsluksus

Hemmeligheten bak ekte italienske pastaretter er å bruke få, men gode, råvarer. Har du det som utgangspunkt skal det ikke så mye mer til enn varme, tid og kjærlighet før du kan sette familiens nye pastafavoritt på bordet. 

Ved å bake tomat og løk i ovnen utvikles den deilige søte smaken. Samtidig blir grønnsakene så vidunderlig myke at de enkelt kan moses med en gaffel, i samme formen de bakes i.

Deretter er det bare å tilsette ferdigkokt pasta og litt av kokevannet og røre om. Enklere og bedre tomatsaus finnes nesten ikke. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

Smaksrik tomatsaus i tre trinn:

Rå piccolo-tomater, løk og rosmarin i ildfast form

Trinn 1: Fordel tomater, løk og hvitløk utover en ildfast form. Ringle over balsamicoeddik, olivenolje og krydder og bak midt i ovnen på 180 grader varmluft, i 20-25 minutter.

Pasta med tomatsaus: Ovnsbakte piccolo-tomater, løk og hvitløk

Trinn 2: De ovnsbakte tomatene og løken moses sammen med litt av kokevannet fra pastaen.

Pasta med tomatsaus av ovnsbakte piccolo-tomater

Trinn 3: Tomatsausen blandes sammen med rå tomater og ferdigkokt pasta og serveres med revet parmesanost.

 

PASTA MED OVNSBAKTE PICCOLO-TOMATER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter
Temperatur: 180˚C varmluft
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 600 g Piccolo-tomater (eller annen type cherrytomater), delt i to
 • 1 hel hvitløk, delt i to
 • 1 rødløk, delt i båter
 • 2 stilker frisk rosmarin
 • 4 ss olivenolje
 • 2 ss balsamicoeddik
 • 1 ts flaksalt
 • 0,5 ts pepper
 • 500 g penne, tørr (eller annen pastatype)
 • 0,5-1 dl kokevann fra pastaen
 • 2 dl parmesanost, revet

 

Slik gjør du:

 1. Sett komfyren på 180˚C varmluft.
 2. Skyll og tørk tomatene. Del i to og legg i ildfast form eller på bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Spar noen tomater til å ha i rett før servering.
 3. Del hvitløk i to på tvers slik at alle feddene blir synlige. Skrell rødløk og del i båter. Legg løken sammen med tomatene.
 4. Gni rosmarin inn med olivenolje og legg i formen.
 5. Ringle balsamicoeddik og olivenolje over grønnsakene og krydre med salt og pepper. Bak alt midt i ovnen i 20-25 minutter til tomatene har falt sammen og løken er mør.
 6. Mens tomatene står i ovnen: kok pastaen som anvist. Ta vare på litt av kokevannet.
 7. Ta ut formen med grønnsakene og løsne hvitløksfeddene forsiktig fra skallet. Bruk gaffel til å mose alle grønnsakene. Spe med litt av kokevannet fra pastaen hvis sausen trenger mer væske.
 8. Bland kokt pasta og rå tomater sammen med sausen og server med revet parmesanost.

Se flere oppskrifter med pasta

Har du ikke Piccolo-tomater?

Det er ikke noe i veien for å lage denne pastaretten med andre typer tomater, både små og store. Følg oppskriften, og smak til med sukker eller flytende honning dersom tomatsausen trenger ekstra sødme. 

Kilde: Matmerk