Sødmen og konsistensen gjør søtpotet til en grønnsak med mange bruksområder. Søtpotet kan brukes på samme måte som vanlig potet, men den har også flere bruksområder utover det.

Prøv for eksempel å steke søtpotet i tynne skiver, eller ovnsbake søtpotet i terninger. Søtpotet som får en liten sitronskvis og litt paprikapulver som følge er det perfekte tilbehøret til de fleste retter. 

<<LES OGSÅ: Siden søtpoteten er naturlig søt kan den også brukes i bakst. Prøv disse saftige lompene med søtpotet til neste pølsefest!>>

Digg fyll til bakt søtpotet

Søtpotet er en anvendelig liten rakker. Vi synes bakt søtpotet blir ekstra godt når det lages med søtpotet.

Her har vi laget en dobbeltbakt søtpotet med klassisk fyll og topping. Vi fyller og topper søtpoteten med ost, og topper med syrlig rømme og friskt urtesmør. Dette er skikkelig kosemat!

<<LES OGSÅ: Har du lyst å lage sunne pannekaker med søtpoteter, rødbeter eller sellerirot? Disse pannekakene kommer hele familien til å elske!>>

Tilbehør tul bakt søtpotet er bacon, gressløk, ost og urtesmør.

Lag et deilig urtesmør, og lag bakt søtpotet med bacon, ost, rømme og urtesmør. Jummy!

Bakt søtpotet kan varieres i det uendelige. Hva med  en av disse variasjonene?

 1. Meksikansk vri med kjøttdeig, svarte bønner og rømme. Eller fyll dem med rester av chili con carne, link til vår oppskrift med gresskar. Topp med fersk avokado.
 2. Thailandsk vri med spinat eller grønnkål og en enkel peanøttsaus laget av peanøttsmør, litt soyasaus, lime og flytende honning link til vår oppskrift med søtpotetpasta og peanøttsaus. Topp med frisk koriander.
 3. Middelhavsvariant med kikerter, fetaost og koriander. Toppet med granateplekjerner.

(Kilde: frukt.no )

Det er ikke rart at alle elsker søtpotet. Du kan ovnsbake søtpotet med fetaost og urter, lage søtpotetchips og søtpotetmos. Se tips og oppskrifter.

Bakt søtpotet med urtesmør og bacon

Dette trenger du til 8 porsjoner:

 • 4 medium søtpoteter
 • 2 ss olivenolje
 • 2 dl rømme, til fyll og topping
 • 2 dl revet ost, cheddar eller mozzarella
 • 8 baconstrimler
 • 1 klype havsalt og nykvernet pepper
 • 2 ss sitronjuice
 • 1 bunt gressløk, til topping

 

Urtesmør:

 • 100 g smør, romtemperert
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 håndfull urter (dill, persille, gressløk)

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Prikk noen hull i søtpotetene med en gaffel og bak den hel i 60 minutter.
 2. Lag urtesmør ved å blande finhakkede urter og hvitløk sammen med romtemperert smør. Fordel smøret som en lang pølse på litt bakepapir og rull papiret tett rundt. Snurr sammen i endene. La smøret avkjøles i kjøleskap før bruk.
 3. Del søtpotetene i to og grav ut mesteparten av kjøttet så du har et søtpotetskall igjen med ca. 1 cm kant. Drypp litt olivenolje over. Legg baconstrimlene på samme brett, og stek videre i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 180 grader.
 4. Mos søtpotetkjøttet med halvparten av rømmen. Smak til med sitronjuice og litt salt og pepper. Bland inn i halvparten av osten.
 5. Fyll søtpotetskallene med mosen, og topp med resten av osten. Gratiner i 5-10 minutter, eller til osten er helt smeltet og gyllen.
 6. Server søtpotetene med en rømmeklatt og litt hvitløkssmør. Topp med frisk gressløk og smuldre baconstrimlene over.

  

Se flere oppskrifter med poteter