De herlige hasselbackpotetene er myke inni og sprø utenpå. Denne potetretten er faktisk en svensk oppfinnelse. Kokkelærling Leif Elisson jobbet på Restaurang Hasselbacken i Stockholm og kom opp med disse legendariske potetene i 1953. Snakk om pangstart på karrieren!

Nå er hasselbackpotetene verdenskjente. Opprinnelig ble de gratinert med smør, mandelmel og brødkrum, men det smaker kanskje enda bedre med vår yummi versjon med bacon og ost.

<<Bacon smaker godt til nesten alt. prøv denne deilige salaten med bacon og masse gode smaker.>>

Trikset som gir perfekte hasselbackpotet-skiver

En hasselbackpotet skal ha perfekte, tynne skiver som stopper en centimeter fra potetbunnen. Hvordan får man til det uten å skjære igjennom poteten? Det er det som er vrient.

Hasselbackpotetene, som også kalles ”trekkspillpoteter”, skal henge sammen, men allikevel skal skivene folde seg ut.

Det letteste trikset for å få til dette er å bruke en matpinsett eller to spisepinner. Legg en spisepinne på hver langside av poteten (evt en matpinsett) og skjær tynne skiver i bredden. Når kniven treffer spisepinnene har du skåret langt nok ned på poteten.

Smart, ikke sant?

Oppskrift på hasselbackpoteter med ost og bacon.

Hasselbackpoteter smaker like godt til sommerens grillmat som til høstens viltmiddager.

Sprø hasselbackpotet

Det som er det fantastiske med hasselbackpoteter er at hver skive er myk i midten og sprø utenpå. For å få til dette må potetene ha en god dose kjærlighet og smør. Bruker du i tillegg brunet smør får potetene en enda dypere smak.

Med eller uten skall

Poteter som er vasket godt kan brukes uten å skrelles. Skallet gir også god smak, men velg nypoteter eller andre poteter med tynt skall.

Dessuten bør du velge poteter som er like store. De skal i ovnen på samme tid og de skal serveres samtidig. Det er ikke så gøy å oppdage at noen av potetene er råe i midten når gjestene er sulten og maten står på bordet.

Urter som kler hasselbackpoteter

Du kan bruke urter til å smaksette potetene. Timian og rosmarin er to gode venner av poteten. Du kan også bruke ost, pesto, bacon eller spekeskinke. Det er bare fantasien som setter grenser.

Her har vi laget en knallgod kombinasjon av ost, bacon og timian – passer til all slags grillmat, men særlig en saftig, digg biff.

Hasselbackpoteter med ost og bacon.

En herlig klassiker har fått nytt fyll; prøv hasselbackpoteter med sprøstekt bacon og deilig ost til neste grillmåltid!

Hasselbackpoteter med bacon og parmesan

Dette trenger du til 4 personer:

 • 8 poteter, medium størrelse
 • ½ pakke bacon, finhakket
 • 100 g smør
 • 4 kvister timian
 • 1 dl finrevet parmesan
 • salt, pepper

 

Slik gjør du:

 1. Start med å lage brunet smør. Det gjør du ved å smelte smør forsiktig i en kasserolle. Når smøret begynner å bruse og skumme, skal du følge med. Ta kasserollen av varmen når du kjenner en lett duft av nøtter og smøret er gyllent. Fjern skum og bruk bare det klare smøret. La bunngrumset bli igjen.
 2. Vask potene og legg hver potet mellom to spisepinner. Langsiden skal være i kant med spisepinnene. Bruk en skarp kniv og skjær jevne skiver i poteten (bredden av poteten) helt til du når kanten på spisepinnene.
 3. Legg potetene i en ildfast form og pensle med smøret.
 4. Finhakk timian og dryss over potetene sammen litt salt og pepper.
 5. Sett i forvarmet ovn på 220 grader i 30 minutter.
 6. Pensle potetene igjen med smør. Sett i ovnen i 20 minutter.
 7. Ta ut potetene og dryss parmesan og bacon over. Sett i ovnen i ca. 10 minutter eller til potetene er ferdige.

SE FLERE GODE OPPSKRIFTER MED POTETER