Poteten er en hverdagslig og tilsynelatende enkel råvare, men med de rette teknikkene kan den fort ende opp som verdensstjerne. Bare se på hasselbackpoteten! Den svenske trekkspillpoteten fra 1953 er kjent over hele verden.

3 steg til perfekte hasselbackpoteter

Det er de tynne skivene med sprøtt skall som gjør hasselbackpotetene så spesielle og imponerende å se på. Heldigvis er det ingen heksekunst å få til og alt du trenger er en skikkelig skarp kniv, et par spisepinner og litt tålmodighet. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

Deretter følger du disse tre enkle stegene:

 • Steg 1: Skjær en liten bit av poteten slik at den ligger stødig mot underlaget.
 • Steg 2: Legg en spisepinne på hver side av poteten.
 • Steg 3: Skjær tynne skiver på tvers gjennom poteten, til kniven støter mot spisepinnene, altså ikke helt gjennom. Hvor tynne og jevne skivene blir avhenger av hvor tålmodig du er.
slik skjærer du hasselbackpoteter

Bruk et par spisepinner eller lignende når du skal lage hasselbackpoteter. Det gjør det enklere å få det fine trekkspill-effekten.

Slik griller du hasselbackpoteter

Det er like enkelt å grille hasselbackpoteter som å steke dem i ovnen. Det gjør at du kan tilberede hele måltidet ute, noe som er spesielt deilig på ekstra fine sommerdager. Det eneste du må sørge for er at grillen har forskjellige soner, med direkte og indirekte varme.

Pakk hasselbackpotetene delvis inn i aluminiumsfolie, med toppen åpen og uten å pakke folien for tett inntil. En liten aluminiumsform fungerer også dersom du har det.

Legg potetene på indirekte varme. Bruk lokk på grillen for et jevnt stekt og godt resultat. Så er det bare å glede seg til sommerens beste poteter!

Deilig sommertilbehør:

 

 

hasselbackpotet på grillen

Pakk hver potet løst inn i litt aluminiumsfolie, eller legg i en aluminiumsform. Grill potetene over indirekte varme.

HASSELBACKPOTETER MED DEILIG KRYDDERSMØR

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 1,5 time
Steketid: ca. 45 minutter
Grillmetode: Indirekte varme (180-220˚C)
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Kryddersmør

 • 2 stk. soltørkede tomater (utvannet), finhakket
 • 200 g smør, mykt
 • 1 fedd hvitløk, revet
 • 1 ts malt paprika
 • 0,5 ts chilipulver
 • 0,5 ts salt
 • 8 stk. poteter (med skall), middels store

 

Slik gjør du:

 1. Hell kokende varmt vann over soltørkede tomater og la de trekke i ca. 30 minutter. Klem ut vannet fra tomatene før de finhakkes. Rør sammen tomater, mykt smør, hvitløk, malt paprika, chilipulver og salt til alt er godt blandet.
 2. Pakk halvparten av kryddersmøret inn i plastfolie eller matpapir og form til en pølse. Oppbevar kjølig. Ekstra kryddersmør kan også fryses.
 3. Smelt resten av kryddersmøret på middels varme i en liten kasserolle.
 4. Vask og tørk potene godt og skjær et lite snitt i bunnen av hver potet så de ligger stødig. Legg hver potet på langs mellom to spisepinner. Skjær jevne tynne skiver i poteten på tvers, helt ned til kniven treffer spisepinnene.
 5. Pakk hver potet delvis inn i aluminiumsfolie (la pakken være åpen på toppen) og pensle godt med smeltet kryddersmør. Grill hasselbackpotetene på indirekte varme (180-220˚C) til de er møre (ca. 45 minutter). Pensle med mer kryddersmør underveis.

Server hasselbackpotetene rykende varme med en ekstra klatt kryddersmør.

Tips!

Har du litt kryddersmør til overs? Legg det i kjøleskapet til senere eller pakk det inn i matpapir og legge det i frysen. Skriv på hva det inneholder og hvilken dato du laget det så er det enkelt å holde oversikten.

 

Se flere oppskrifter med poteter