Du har helt sikkert spist pommes noisettes hentet opp fra fryseren en gang eller to i løpet av 90-tallet. Nå er det på tide å gi denne godbiten ny oppmerksomhet!

Pommes noisettes er nemlig en klassisk fransk potetrett som er overraskende enkel å lage selv. Resultatet blir dessuten noe helt annet enn den varianten du finner i frysedisken. Pommes noisettes er det perfekte tilbehøret når du virkelig vil slå på stortromma!

<<LES OGSÅ: Har du lyst på skikkelig festmåltid, er andebryst med rødkål og fiken helt perfekt. >>

Pommes noisettes på to måter

Pommes noisettes kan lages på to måter; enten kan du lage små kuler av potetmos og så  frityrkoke dem. Denne varianten ligner på pommes dauphine, som er en blanding av potetmos og en slags butterdeig.

Denne varianten er både tidkrevende og ganske avansert, så her får du en virkelig enkel måte å lage pommes noisettes på. Og disse skal ikke frityskokes!

Oppskrift på hjemmelaget pommes noisettes.

For å gi tilbehøret den ekstra gode smaken har vi brukt hvitløk og rosmarin i pannen under steking. Det gir dem den lille ekstra piffen som gjør at du kommer til å spise pommes noisettes som tilbehør til alt fremover!

Verdens enkleste pommes noisettes

Pommes noisettes kan nemlig lages ved bruk av et melonkulejern, og så stekes møre i panna i litt olje og smør. Det er rett og slett så enkelt som å hule ut så mange kuler du klarer per potet.

Det som blir til overs av poteten kan oppbevares i en beholder med vann, og så kan du lage potetmos av det dagen etter!

<<LES OGSÅ: Har du laget fløtegratinerte poteter i muffinsformer før? Her får du oppskrift på saftige og deilige fløtegratinerte poteter og reinsdyrfilet.>>

Perfekt tilbehør

Pommes noisettes er kanskje aller mest kjent som tilbehør til biff, men det passer til det aller meste. Grillet kylling, fisk eller hva med en luksuriøs pølsemiddag?

For det er nettopp det pommes noisettes er – et litt mer luksuriøst tilbehør. Fløyelsmyke inni og sprøstekte utenpå. Potet har sjeldent smakt bedre!

Oppskrift på hjemmelaget pommes noisettes.

Pommes noisettes passer til nesten alt!

Pommes noisettes

Dette trenger du til 4 personer (tilbehør):

  • 2 kg store, faste poteter
  • 2 ss solsikkeolje
  • 2 ss smør
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 rosmarinkvaster, kan utelates
  • en klype salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skrell og skyll potetene. Bruk et melonkulejern og lag så mange kuler du klarer per potet. Det blir en del svinn av poteten, men legg dette i en beholder med vann og oppbevar i kjøleskapet – lag gjerne potetmos av det dagen etter.
  2. Varm solsikkeolje, eller annen nøytral olje, i en stekepanne til det er middels-høy temperatur. Stek kulene i oljen i ca. 15 minutter. Rist litt på pannen underveis så kulene blir jevnt stekt.
  3. Helt mot slutten har du smør i pannen. Skrell to hvitløksfedd og dunk dem flate med skaftet på en kniv. Ha hvitløken i panna sammen med to rosmarinkvaster for å gi kulene litt ekstra god smak.
  4. Krydre med salt og pepper. 

Se flere oppskrifter med poteter