Røstipoteter, eller Rösti som de heter på tysk, er en klassisk sveitsisk rett.

Røstipoteter lages hovedsaklig av raspet potet, som stekes som en stor eller liten potetkake. Røstipoteter serveres tradisjonelt som en siderett eller til frokost, men det er også mulig å la denne potetkaken spille hovedrollen i et måltid.

Sunne poteter

De aller fleste liker potet og potetretter er perfekt tilbehør til omtrent alt, og ifølge Helsedirektoratet er det også et bedre valg enn andre klassiske tilbehør. 

"Poteter inngår i et variert kosthold selv om de ikke er en del av fem om dagen. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn hvit ris og pasta," heter det i Helsedirektoratets kostholdsråd.

Oppskrift på røstipoteter.

Røstipoteter er supergodt tilbehør til alt av viltkjøtt og andre tyngre kjøttretter.

Ny variant av røstipoteten

Vi har latt oss inspirere av den sveitsiske retten og laget en utgave av røstipotet med litt løk, hvitløk og urter. Og for en ekstra snaddervariant kan du tilsette litt revet parmesan. Topper du dem med litt rømme og røkelaks blir det en deilig forrett.

Fremgangsmåten er enkel, og her har vi et lite tips som gjør at du kan gjøre klar tilbehøret i forkant av selve nyttårsmåltidet.

Lag alt klart på forhånd

Røsti lages ved å raspe poteter, noen liker å koke potetene først, men vi synes ikke det er nødvendig. Potetraspet blandes med krydder og smeltet smør, og gjerne litt ekstra snadder som løk, hvitløk og urter. Så stekes små lapper i panna.

For å få ekstra sprøe og gode røstipoteter liker vi å ettersteke dem et par minutter i stekeovn. Så om du har mange baller i lufta med nyttårsmiddagen, kan du lage røstipotetene nesten klare i forveien, og kun ettersteke dem rett før servering. 

<<LES OGSÅ: Liker du poteter, vil du elske disse uimotståelige hasselbackpotetene med ost og bacon. Sjekk trikset som gjør at du lykkes med potetene hver gang!>>

Tips!

Du kan også lage røsti av andre rotgrønnsaker. Prøv det med søtptet, pastinakk eller gultot for et litt anneldes resultat.

Oppskrift på røstipoteter

Røstipoteter er takknemlige å servere til festmaten; du kan lage alt klart på forhånd, og bare sprø opp potetkakene rett før servering.

Røstipoteter

Dette trenger du til ca. 20 små røstipoteter, 4-6 porsjoner:

 • 500 g kokefaste poteter
 • 1 stor sjalottløk
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ss timian, hakket
 • ½ ts salt
 • ¼ ts pepper
 • 50 g parmesan
 • 4 ss smør, smeltet
 • gressløk, til topping

 

Slik gjør du:

 1. Riv potetene på et rivjern. De behøver ikke å skrelles. Legg den raspede poteten i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut overflødig væske.
 2. Finhakk hvitløk, sjalottløk og timian. Bland sammen med poteten.
 3. Tilsett salt, pepper, smeltet smør og revet parmesan.
 4. Form små lapper og stek dem gyllenbrune på hver side i panna. Du trenger ikke ekstra fett i panna.
 5. Legg røstipotetene på et stekebrett kledd med bakepapir og stek videre i 10-15 minutter ved 180 grader i ovnen. 
 6. Røstipoteter smaker kjempegodt til både helstekt kalkun og reinsdyrfilet.

Kilder: Wikipedia

Se flere oppskrifter med poteter