Potet og potet, fru Blom. Søtpoteten er ikke en potet slik vi kjenner den. Den er ikke i familie med den kjente og kjære ”pottit’n” heller.

Søtpoteten stammer opprinnelig fra Sør-Amerika og finnes med oransje kjøtt og rødt skall eller med hvitt kjøtt med purpurrødt skall. Søtpoteten vi vanligvis får tak i er knalloransje og får en nesten kremete konsistens når den varmebehandles.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Har du lyst til å lage sunnere pannekaker til middag, skal du lage fargerike pannekaker med enten søtpoteter, rødbeter eller sellerirot, Kjempegodt!>>

Søtpotet kan brukes til alt

Søtpoteten kan kokes, stekes, friteres, moses og bakes. Den har en lavere glykemisk indeks enn vanlig potet, og er derfor en populær grønnsak for dem som er på lavkarbodiett.

Søtpotetmos smaker godt til røkt kjøtt eller fisk. Du trenger bare en klatt smør, litt muskat, salt og pepper i mosen. Litt appelsinsaft i mosen smaker himmelsk til grillet svinekjøtt.

<<DEILIGE ROTGRØNNSAKER: Lag ovnsbakte rotgrønnsaker med chevre og valnøtter til middag! Veldig enkelt og kjempegodt!

Smarte søtpotetvariasjoner

Søtpotet kan bakes som bakepotet og fylles med kryddersmør, tunfiskrøre, ost og skinke og det du ellers måtte like i en bakt potet. Søtpotet-fries er også veldig populært på de hippe burgerrestaurantene i Oslo. De lager du lett i ovnen eller i en frityrgryte.

Det er ikke rart at alle elsker søtpotet. Du kan ovnsbake søtpotet med fetaost og urter, lage søtpotetchips og søtpotetmos. Se tips og oppskrifter.

Du kan bake søtpotet og fylle den med det du liker best. Prøv for eksempel skagenrøre, tunfiskrøre eller et kryddersmør.

Men det aller nyeste søtpotet-trikset som herjer i sosiale medier er å bruke skiver av søtpotet som brødskive. Du rister skiver av søtpotet i brødristeren i fire minutter, og legger så pålegg på toppen. Du kan for eksempel velge banan og sjokolade eller avokado og egg. Her er det bare å prøve seg fram til du finner din favoritt!

De beste chipsene

Søtpoteten beholder den fantastiske fargen når den varmebehandles. Knalloransje søtpotetchips er ikke bare godt, men også lekkert å sette frem på bordet. Lag en deilig rømmedressing eller bruk en spicy ketchup som dipp.

bakt

Søtpotetchips er perfekt følge til burgere og annen grillmat.

Kryddervennlig

Fordi søtpoteten er søt i smaken passer det supergodt med sterke krydder som kajennepepper og chili. Urter som timian og rosmarin er også bestevenner med søtpotet. Sitron- eller limeskall er også gode smakstilsettere. Muskatnøtt og søtpotet er et must.

Søtpotet er fantastisk å bake i ovnen sammen med urter. Fetaost fungerer som et deilig salt krydder hvis du smuldrer den på toppen av formen etter at den er bakt ferdig. Bare sjekk her:

Det er ikke rart at alle elsker søtpotet. Du kan ovnsbake søtpotet med fetaost og urter, lage søtpotetchips og søtpotetmos. Se tips og oppskrifter.

Bakt søtpotet er nydelig tilbehør til nesten alt av kjøtt og fisk.

Bakt søtpotet med fetaost og rosmarin

Dette trenger du til fire personer:

 • 4 søtpoteter
 • 2 rødløk, i båter
 • 4 kvister rosmarin
 • 1 blokk fetaost
 • 4 hele hvitløksfedd
 • salt, pepper
 • ½ ts malt muskat
 • ¼ ts kayennepepper
 • 1/2 sitron, saft og finrevet skall
 • 4 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

 1. Vask søtpotetene og del dem i tykke staver. Behold skinnet på.
 2. Løken skjæres i båter. Legg søtpotet og løk i en ildfast form. Stikk hvitløksfedd og rosmarin innimellom grønnsakene.
 3. Hell over olivenolje og dryss over krydder.
 4. Press sitron og hell over retten før du setter den i en forvarmet ovn på 180 grader i ca 40 minutter. Etter 25 minutter snur du litt på grønnsakene slik at alle ingredienser får litt farge. Sjekk med en skarp kniv om alle grønnsakene er myke i midten etter 40 minutter. Er de fremdeles harde i midten, gir du dem noen ekstra minutter.
 5. Smuldre en blokk fetaost over retten og finriv sitronskall over. Du kan også helle litt god olivenolje over rett før servering.

 

Se flere oppskrifter med poteter